REVOLTĂTOR! Afacerist clujean judecat pentru relații sexuale cu minore SCAPĂ DE CONDAMNARE

 

Un om de afaceri clujean, judecat și condamnat de Judecatoria Cluj-Napoca la 5 ani de închisoare cu executare pentru întreținerea de raporturi sexuale cu o minoră, a beneficiat de clemența instanței. Sentința Curții de Apel Cluj de joi, 9 ianuarie, este foarte blândă și l-a scăpat de închisoare.

 

Ioan Codreanu, 60 de ani, a fost trimis în judecată în noiembrie 2012 pentru că a întreținut relații sexuale cu o fetiță de 12 ani. Povestea a început în octombrie 2011, iar părinții au făcut tot posibilul pentru ca pedofilul să fie pedepsit. ”Am fost la poliție și la Protecția Copilului, dar mi-au spus că nu pot face nimic fără probe. În 21 iunie 2012, am reușit să îl prindem în fragrant pe Codreanu, în Gheorgheni, lângă Interservisan, în timp ce făcea sex oral cu fiica mea mai mică. Au fost martori care au povestit că acest bărbat avea închiriată o garsonieră și acolo duce fetele, dar în rest pozează într-un domn respectabil. 

 

Am intrat la bănuieli când am văzut ca fiica mea venea acasă cu importante sume de bani, 10 - 20 de milioane de lei primite de la bătrân. A ajuns să nu mai vorbească cu mine și să spună că pleacă de acasă. Avea telefoane scumpe și haine primite tot de la el, pentru favorurile sexuale. Este vorba de corupere de minori. Asta a făcut”, a povestit Victoria Cândea, mama fetei.

 

Ioan Codreanu a respins toate acuzațiile și a pretins că este nevinovat. La acuzația procurorilor că a întreținut raporturi orale cu minora, Codreanu a spus că nu este adevărat, dar a recunoscut că i-a dat bani fetei pentru a se întreține la școală.

 

Cu toate acestea, mărturiile luate de procurori de la partea vătămată, minora Ana Maria, sunt șocante. Ioan Cordeanu i-ar fi cerut să nu divulge identitatea lui pentru că ”dacă se va afla eu voi ajunge în centru, iar el se va descurca pentru că este om mare”, a relatat fata.

 

Despre experiențele sexuale petrecute în prezența ori asupra sa, partea vătămată descrie evenimentele petrecute într-un apartament din cartierul Gheorgheni, când inculpatul a condus-o într-o garsonieră spunându-i la ieșire din mașină să își pună gluga pe cap, fie despre evenimente petrecute într-o garsonieră situată în Cluj-Napoca, pe Bulevardul Muncii, unde partea vătămată a văzut două sau trei fete ”cam ca și mine, dar cu sânii mai mari”, iar una dintre ele s-a angajat într-un act sexual oral cu inculpatul, în timp ce partea vătămată i-ar fi făcut masaj la tâmple, iar la finalul căruia inculpatul a ejaculat. Partea vătămată nu a identificat niciuna dintre locații în teren, însă detaliile concrete pe care le oferă (inculpatul i-a spus să își pună gluga în cap, cel mai probabil pentru a nu fi văzută de locatari și pentru a-i ascunde vârsta, căci era puțin probabil să fie recunoscută; în garsoniera de pe b-dul Muncii mai erau ”încă doi bărbați care stăteau în hol lângă ușă și nu aveau treaba noastră”, prezențe relativ obișnuite în același perimetru cu persoane de sex feminin angajate în diverse acte sexuale pentru sume de bani, adică proxeneți; descrierea orgasmului masculin și a ejaculării, în condițiile în care experiențele de natură sexuală ale minorei erau minime sau inextitente la vârsta de 12 ani), conduc la concluzia că a fost prezentă în acele locuri unde a fost dusă de inculpat”, precizează anchetatorii.

 

Procurorii au relatat, din discuțiile cu victima și cu sora acesteia, cum a început relația cu Ioan Codreanu. Fetele și mama lor s-au mutat în 2007 în cartierul Făget. ”Într-o zi, întâmplător, în timp ce se întorcea pe jos de pe Calea Turzii, C. Denisa (sora victimei și prima care a întreținut relații sexuale cu el, minoră fiind) s-a întâlnit cu inculpatul, care a oprit mașina în dreptul ei și a condus-o până în apropierea locuinței. Ulterior, inculpatul, le-a dar celor trei copii (frați) diverse sume de bani, modice - 20-30 de lei - întâlnindu-i pe stradă, sau îi lua cu mașina când se întâlnea cu ei în timp ce veneau de la școală. Inculpatul le-a spus că le oferă aceste sume de bani pentru a-și cumpăra dulciuri, văzând că provin dintr-o familie modestă. (...) Inculpatul descrie întâlnirile, precum și relația cu partea vătămată: la început a fost o relație frumoasă, respectiv eu îi dădeam bani și ea îmi povestea necazurile ei, ce se întâmpla la școală sau problema divorțului  mamei ei, dar prea multe discuții nu aveam. Era o relație cu sens unic de întrajutorare... deși nu am mai avut relații de ajutorare cu copii, deși am obișnuit să îi ajut pe oamenii cu nevoie”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

 

În 25 iunie 2013 el a fost condamnat de Judecătoria Cluj-Napoca la 5 ani de închisoare cu executare, dar a atacat sentința cu recurs. Bărbatul mai fusese obligat să achite și 35.000 de euro, daune morale, familiei Cândea.

 

Recursul s-a judecat la Curtea de Apel Cluj, iar sentința de joi, 9 ianuarie, i-a dat palpitații Victoriei Cândea. ”Sentința a fost schimbată total. Acum a fost acuzat tot de raporturi sexuale cu o minoră. A venit martoră în proces o doamna care a văzut când fiica mea făcea sex oral cu Ioan Codreanu în parcare, dar nimic nu a contat. Procurorul a cerut majorarea sentinței, dar judecătoarea Monica Rodina l-a condamnat pe Codreanu la 2 ani de închisoare cu suspendare. Sentința este definitivă”, a spus Victoria Cândea.

 

Ea a precizat că va ataca sentința la CEDO pentru că ”este vorba de corupție. Cu banii lui a cumpărat judecătorii”, a mai spus femeia. 

 

Strigător la cer este faptul că Ioan Codreanu este acuzat că a întreținut raporturi sexuale și cu sora fetei, Ioana, pe care a și lăsat-o însărcinată. ”Prima dată s-a dat la fiica mea Ioana, în anul 2009. A fost același scenariu. O lua de la școală, îi dădea bani și haine și bunuri, iar în schimb cerea sex. Diriginta ei mi-a spus că pleacă de la ore și vine un bătrân și o ia cu mașina”, a spus Victoria Cândea. 

 

Ioana a rămas însărcinată în 2011, iar mama fetelor susține că Ioan Codreanu, supranumit și ”nea Ion”, s-a reprofilat repede. ”A trecut la fiica mea mai mică, de 12 ani, Ana Maria. Totul s-a terminat când o colegă de-a ei m-a sunat că să merg repede lângă Interservisan pentru că Ana Maria îi s..e p..a lui Nea Ion. Am sunat la poliție și am fugit acolo. Este și o filmare cum Ana Maria îl aștepta și el a venit cu mașina. I-a plătit atunci pentru sexul oral 200 de lei. Atunci s-a terminat totul, pentru că procurorii au intrat pe caz”, a mai spus Victoria Cândea.

 

Ioan Codreanu susține că fetele i-au cerut ajutorul financiar. ”Din cursul anului 2008 şi până la finalul anului 2011, subsemnatul nu m-am mai văzut cu fiicele numitei Cândea Victoria. Doar după telefonul primit de la fiica mai mare Ioana şi care mi-a cerut ajutorul în problema cu sarcina acesteia, am început din nou să iau legătura cu ele. Mai mult, fiica minoră Ana-Maria a fost cea care a insistat cu telefoane, cerându-mi de nenumărate ori să o ajut financiar”, a spus Codreanu. 

 

Victoria Cândea a mai spus că procurorii clujeni îl vor trimite acum în judecată pe Ioan Codreanu în alte dosare de pedofilie, în care victime au fost fiicele sale.

 

Foto: Captură video Ora de Cluj

Comentarii Facebook