Reporneste razboiul placutelor bilingve in UBB Cluj? Prorectorii maghiari, acuzati ca nu fac nimic pentru comunitate!


Militantii maghiari din organizatiile Tineretul Maghiar din Ardeal si Comitetul de Initiativa "Bolyai" (CIB) cer conducerii UBB sa isi respecte promisiunile facute acum trei ani si sa instaleze placute bilingve.

Presedintele Tinerilor Maghiari din Ardeal, Soos Sandor, a amplasat miercuri, 9 februarie, in sediul central al Universitatii "Babes-Bolyai" de pe strada strada Mihail Kogalniceanu, o placuta pe care era scris "Tudakozo" (n. red. Informatii) in limba maghiara.

Soos Sandor a declarat ca gestul lui a vrut sa fie un semnal de alarma fata de faptul ca reprezentantii UBB Cluj nu si-au respectat promisiunea facuta in urma scandalului declansat de Hantz Peter si Lehel Kovacs in 2006, cand au montat mai multe inscriptii maghiare in facultatile de Chimie, Litere si in sediul central al UBB Cluj.

"Nu am glumit si este o actiune prin care vreau sa atrag atentia asupra acestei probleme care nu a fost rezolvata de ani de zile. Au mai fost lipite astfel de inscrisuri de catre tinerii maghiari, dar din hartie, nimic serios. Acum am facut o placuta care seamana cu cea oficiala ca sa trag un semnal de alarma", a spus Soos Sandor, presedintele Tinerilor Maghiari din Ardeal.

Lehel Kovacs si Hantz Peter au fost eliminati din Universitate in 2007, in urma scandalului placutelor bilingve, dar Soos sustine ca reprezentantii UBB Cluj s-au angajat tunci ca vor rezolva problema in "spiritul multiculturalismului".

"Ar fi trebuit sa se tina de cuvant atat conducerea UBB, cat si prorectorii maghiari care nu fac nimic pentru studentii maghiari si pentru respectarea dreptului nostru. Le e bine in functii si nu vor sa deranjeze pe nimeni", a mai spus Soos Sandor.

Comitetul de Initiativa "Bolyai" a militat in ultimii ani in permanenta pentru montarea placutelor bilingve, dar au solicitat si divizarea Universitatii "Babes-Bolyai", "lucru imposibil de realizat", sustin reprezentantii Universitatii.

In seara zilei de miercuri, 9 februarie, dupa ce a fost montata placuta de catre Soos Sandor, doi jurnalisti clujeni au fost secestrati de paznicii UBB Cluj, fiind acuzati ca ei au amplasat inscriptia. Scandalul a fost aplanat in momentul in care a ajuns politia si cei doi reporteri au fost eliberati.

Conducerea UBB Cluj sustine ca a fost declansata o ancheta, dar ca paznicii su declarat ca cei doi ziaristi au refuzat sa se legitimeze.

 

Citeste si...

Sechestrati in sediul UBB Cluj! Jurnalistii Lepedus Peter si Titus Craciun au fost inchisi de portari in sediul Universitatii

 Placuta in limba maghiara, amplasata in UBB Cluj in cadrul unui concurs lansat de Comitetul de Initiativa Bolyai! - VIDEO

Comentarii Facebook