banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Rectorul UBB Cluj și președintele Academiei Române, susține că nu a colaborat cu Securitatea

   

Rectorul UBB Cluj și președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, ar fi fost colaborator al UM 0225, unitate din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS).

 

Peste două sute de nume conține prima listă a colaboratorilor aflați în legătura UM 0225, unitatea din cadrul Departamentului Securităţii Statului (DSS) care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti. Unele sunt cunoscute publicului larg și active în spațiul public, cum ar fi Ioan Aurel Pop, noul președinte al Academiei Române (foto), Cornel Nistorescu, ziarist, sau sociologul Dorel Abraham, scrie Revista 22, sub semnătura cercetătorului Mădălin Hodor.

 

În februarie1985, generalul-locotenet Aristotel Stamatoiu, şeful Centrului de Informaţii Externe (CIE, continuatorul DIE),  a emis un ordin prin care le cerea tuturor unităţilor subordonate  să-şi actualizeze situaţia surselor aflate în legătură şi să transmită datele lor complete către UM 0503 (Cartoteca CIE). Drept urmare, la 13.05.1985, UM 0225, unitatea care se ocupa de urmărirea emigraţiei româneşti, a întocmit un tabel conţinând numele colaboratorilor pe care îi avea în legătură la acea dată, tabel pe care l-a înaintat conform ordinului către UM 0503. Așa numita  ”Brigadă  Antiemigrație” se ocupa cu ”contracararea acţiunilor ostile RSR desfăşurate de centrele de propagandă din străinătate.” Pintre cele 200 de nume aflate pe respectiva listă se află nume sonore ale intelectualităţii româneşti: istorici  (Ioan Aurel Pop, Dan Berindei, Ioan Chiper, Radu Constantinescu), sociologi (Dorel Abraham, Ştefan Costea), ziarişti (Cornel Nistorescu, Adrian Vasilescu, Mihai Pelin), filologi (Ştefan Cazimir, Ion Coja, Ion Deaconescu), medici (Petre Ciobanu, Constantin Gorgos) etc.

 

Preşedintele Academiei Române respinge ideea de a fi colaborat cu structurile de informaţii ale statului comunist.

 

Într-un răspuns transmis site-ului stiripesurse.ro, preşedintele Academiei Române susţine că nu a semnat niciun angajament, nu a călătorit decât în state din fostul lagăr socialist, de trei ori, şi nu a făcut decât să trimită câteva articole de specialitate, prin intermediul conducătorului său de doctorat, la reviste din străinătate.

 

Modul de prezentare a dlui Hodor este insidios! Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nici o forma a securitatii, interne sau externe. Dar, rugat de profesorul meu, acad. Stefan Pascu, fost rector al UBB, i-am predat, intre anii 1985-1987, cateva articole de popularizare a istoriei noastre, ”pentru o publicatie a emigratiei romane” (dupa cum mi-a spus). Mi-a si adus apoi doua numere dintr-o revista aparuta in Germania. Chiar daca as fi vrut sa refuz, nu puteam, pentru ca era seful meu de catedra si conducatorul meu de doctorat. Pe de alta parte, a publica inainte de 1989, in strainatate era ceva aproape de neimaginat. Era important si pentru raportarea activitatii de cercetare etc., iar posibilitati de publicare (in afara propagandei de partid) erau infime. Prof. Pascu era liber sa calatoreasca si am fost convins ca, in calatoriile sale, fusese rugat sa dea materiale de istorie... Cred ca de aceea apar pe acea lista publicata in Revista 22. Un alt motiv nu exista! De altfel, in dreptul numelui meu scrie NU!”.

coral1_1_1.jpg
12-4-2018, 16:01
73 vizualizări
11 comentarii
HA HA !30-4-2018, 2:46
Are dreptate 'academicianu' ! Nici kukuveaua mov nu a colaborat cu securitatea. A cooperat, ceea ce dupa stiinta astora a limbii romane este cu totul altceva.
calmos13-4-2018, 9:55
eee....o fi colaborat omu, ca de....oameni suntem! greşim şi cu voie, fără de voie şi de nevoie!
Ideia e să nu fi suferit cineva de pe urma curajosului academician!
Şi mai e ceva:
ca romanu nu-i niciunul
unde-s 2 ţi-o trage unu!....sa nu zicem....te f..e unu!!
Pentru stiridecluj12-4-2018, 19:26
Daca aveti mandrie si demnitate, constiinta, stergeti MIZERIA asta de stire !
secu12-4-2018, 19:56
Disperila, cand accezi la o functie publica legea lustratiei ar trebui sa fie Cartea Cartilor. Mare nemernic poti fi sa ajungi seful Academicenilor si sa fi fost turnator la Secu.Asa ca don Academician sa faca bine sa aiba mandrie, demnitate, constiinta si sa o stearga de acolo. iar functia de Rector al UBB sa devina o amintire. Iar oameni de nimica sunteti si voi, astia care ati distrus tara asta de 30 de ani cu ai vostri activisti si securisti imputiti.
Ion A.13-4-2018, 0:32
@secu: unde moasa mamicii tale scrie ca dl. Pop a turnat? in propaganda sorosista, poate, dar nu altundeva
secu13-4-2018, 7:05
Ioane, lasa tu injuriile si jignirile la moasele si mama, don Academician sa faca bine sa ceara CNAS o dezmintire a informatilor aparute in presa si sa dea in judecata respectivele publicatii. De ce nu o face? Iar faptul ca spune ca a calatorit doar in spatii ex sovietice e deja o minciuna gogonata. Ce nu convine securoilor si comunistilor e propaganda sorosista.
Mircea Z.13-4-2018, 10:01
Ion A., iar nu t-o dat ma-ta pyzda, securist nenorocit ce esti?
Marius12-4-2018, 17:17
Cei care lucreaza la stiridecluj sunt niste oameni de nimic, care se excita cand denigreaza. Asta este placerea lor, pentru asta sunt platiti cu bani grei, sa denigreze.
...13-4-2018, 10:40
Defapt ei castiga f mult si din accesarile noastre. Si in mod special din comentariile noastre, pt unii comentariila astea sunt al 2lea facebook
Marius12-4-2018, 17:16
Dl. Ioan Aurel Pop nu a fost nici informator nici colaborator al Securitatii, dupa cum incearca sa-l defaimeze micii executati ai mai cunoscutilor denigratori ai Istoriei Romaniei, L. Boia si G. Liiceanu. Documentele vorbesc de la sine si desfiinteaza din start campania lansata cu ura, am putea spune, impotriva noului presedinte al Academiei Romane. Fantomele bolsevicilor care bagau oamenii in puscarii in anii '50 pe baza unor anonime sau a asa-numitelor demascari au reusit sa se reincarneze si sa evolueze cu brio in publicistica de "stango-dreapta" a "comunistilor-anticomunisti" din Romania, respectiv revista 22, organul de presa al GDS. O noua insailare de documente interpretate rau voitor si afirmatii fara acoperire din seria cu care ne-a obisnuit deja impostorul CNSAS Madalin Hodor 1 (care isi aroga in fals calitate de "cercetator superior" al institutiei bantuite) a aparut pe piata cu o tinta clara: istoricul Ioan Aurel Pop. Victimele colaterale si distinsul academician ar trebui sa-si faca dreptate, dupa parerea mea, in instanta. Lista prezentata de organul GDS si diseminata rapid in Retea este, de fapt, o banala lista de persoane intrate in atentia organelor Securitatii ca posibile candidate la colaborare. Fractura de logica a denigratorilor de serviciu izbeste de la inceput orice om normal. Chiar din primul document prezentat reise mai mult decat clar ca Lista "colaboratorilor" urmeaza sa fie trimisa spre aprobare CPEx. Conform unei Hotarari a CPEx al PCR nici un membru de partid nu putea fi racolat spre a deveni informator fara acest accept al "organelor superioare de partid si de stat", care, in ultimii ani ai regimului, pe fondul luptelor interne dintre Partid si Securitate, nici nu se mai dadea, decat in cazuri rare. Logica ne spune clar: daca urma sa se solicite aprobarea Partidul pentru ca respectivii sa devina, eventual, colaboratori, este evident ca acestia nu erau inca, la data intocmirii listei, in nici un mod concret, ... colaboratori! Mai mult, acelasi document ne spune ca 174 din acestia nu erau in legatura (cu vreun ofiter) sau/si nu aveau nici macar introduse datele minime de identificare. Ce colaborator e acela care nu are nici macar datele din buletin pe fisa? De asemenea, ce nume de colaboratori/informatori/agenti acoperiti se dadeau in clar vreodata, din nou o sfidare a logicii si a oricaror norme interne ale Securitatii? Documentul incheie la fel de clar pentru orice om fara o agenda secreta si murdara, ca in cazul de fata: in caz contrar, spune ofiterul responsabil, "elementele in cauza vor fi scoase din evidenta". Ce mai putem adauga? Ah, da: chiar CNSAS a dat o Adeverinta de necolaborare a dlui Ioan Aurel Pop cu Securitatea. Personal cunosc si alte persoane din "lista" care nu numai ca au Adeverinte CNSAS ca nu au colaborat cu Securitate (ca politie politica sau orice altceva) dar au dosare de urmariti ca fiind periculosi si cu actiuni si afirmatii impotriva "oranduirii socialiste".

PS: Atrag atentia si asupra unor alte atacuri perfide la adresa istoricului, in care acesta este portretizat ba "national-comunist" ba altcumva, conform etichetelor - de asemenea de tip bolsevic - puse in circulatie de "comunistii-anticomunisti". Absolut penibil. Orice om de bun simt, orice intelectual roman, nu se poate simti decat scarbit de aceste atacuri jenante devenite totodata si plictisitoare. Se vede ca Soros le-a mai taiat din finantari si atunci au trecut, vrand-nevrand, la munca manuala.

Nota: 1. În ceea ce priveşte interjecţiile Hodor-bodor, intalnltă prin Bucovina, şi hondron-bondron, inregistrată de August Scriban care insă nu precizează aria de circulaţie, credem că ele reprezintă o dezvoltare pe teren românesc, prin schimbarea valorii gramaticale, a maghiarului handra-bandra, datorită rezonanţei acestui cuvint, adeseori neînţeles de ascultător. Ca formă, hodor-bodor se apropie şi de
maghiarul hadari-badari - "vorbărie" - atestat in dicţionarul citat al lui Szinny.
(...)
Cel mai recent dicţionar istoric şi etimologic al limbii maghiare, "A maghiar nyelv torteneti-etimologiai szotara" inregistrează substantivul handabanda cu varianta dialectală handra-bandra, insemnand "lăudăroşenie, neseriozitate, nechibzuinţă". In maghiara din Transilvania este atestat şi adjectivul handra-bandra cu sensul de "fluşturatic, năuc, zăpăcit".
(EUGENlA DIMA şi DOlNA COBEŢ, Note lexicale şi etimologice - http://www.alil.ro/…/05/Note-lexicale-%C5%9Fi-etimologice1.… / Anuar de lingvistică şi istorie literară, Tom XXVI · 1977-1978 / http://www.alil.ro/?p=430 / Institutul de Filologie Romana - A. Philippide / Academia Româna)
Eu12-4-2018, 16:50
Ce le mai place romanilor sa calomnieze ! Cred ca romanii sunt singurul popor care calomniaza tot ce prinde in cale, de la Dumnezeu, Iisus, Sf.Duh, presedinte, premier, om de rand, mama, tata, frate pana la ultimul amarat din tara. Asta suntem noi, romanii, si ne mandrim pana-n panzele albe. Eu cred ca pana si Dumnezeu a colaborat cu Securitatea, chiar si parintii nostri.

Cele mai citite ştiri din Social

3213 vizualizări
22-10-2018, 14:43
O pădure din Beliș a dispărut peste noapte! Hoții se joacă cu pădurarii: Nu-i prind pentru că nu se vrea» Vezi tot
1570 vizualizări
22-10-2018, 13:57
Cluj, Parcul Central: Elevi după ore spărgeau o gheretă pentru a fura produse - VIDEO» Vezi tot
1019 vizualizări
18-10-2018, 12:24
Cluj: Tânăr drogat umblă haotic printre mașini cu plicurile în buzunar - VIDEO» Vezi tot
956 vizualizări
22-10-2018, 21:18
Accident mortal pe centura orașului Gherla» Vezi tot
476 vizualizări
22-10-2018, 13:32
Cocalar pe centura Florești. S-a TURAT pentru că nu a putut depăși - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?