Raport financiar al Federației SHARE! Untold a adunat toți banii și a lăsat SHARE cu datorii URIAȘE

 

Federația SHARE, organizatorul evenimentului Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015, a avut încasări infime față de festivalul Untold.

 

Un raport financiar prezentat de consilierul local Ioan Bîldea arată cât de profitabil este Festivalul Untold.

 

Share a avut incasări de 1.650.000 lei de la Primăria Cluj-Napoca, 70.000 de lei de la Consiliul Județean, 155.000 de lei din fonduri norvegiene și 240 de mii de lei din mediul privat. Untold a fost singurul eveniment profitabil, având încasări proprii de 18,9 milioane de lei.

 

Astfel, din bugetul total al evenimentului Cluj-Napoca Capitala Europeană a Tineretului 2015, de 21 de milioane de lei, marea majoritate a banilor au venit de la Untold, care s-a ”spălat pe mâini” de probleme și a lăsat Federația Share înglodată în datorii.

 

După terminarea festivalului, aceste datorii erau de sute de mii de euro, dar au mai fost plătite, rămânând în acest moment 400.000 de lei pe care Federația Share îi datorează. 

 

Primele probleme au aparut in momentul in care Federatia a devenit platitoare de TVA.

 

Din ce stiu eu si din ce am vorbit cu colegii mei, si noi suntem in situatia asta. Inainte de festival s-a discutat un procent de 20% din vanzari fara TVA, ulterior ne-au luat un procent cu TVA. De aici rezulta niste sume pe care trebuie sa ni le mai dea la toti. Plus ca stiu ca exista furnizori mai mici care nu au fost platiti deloc”, a declarat un furnizor, sub protectia anonimatului.

 

In momentul in care s-au facut contractele erau neplatitori de TVA, dupa aceea au fost nevoiti sa treaca pe platitori de TVA. Doar ca lucrurile acestea nu s-au mai anuntat ulterior. La sumele acelea diferenta este semnificativa”, spunea un alt furnizor de la festivalul Untold, citat de TVR Cluj.

 

Economistul clujean Emil Culda explica ce inseamna acest lucru din punct de vedere economic.

 

Cineva are o cifra de afaceri de 100 de lei, la care se adauga 24 de lei TVA-ul aferent, pe care el trebuie sa-l colecteze. Per total, in relatia cu celalalt (in acest caz furnizorul), va incasa (Untold) 124 de lei”, explica specialistul.

 

Toti furnizorii au incheiat cu organizatorii Untold contracte de confidentialitate, in care este specificat ca nu au voie sa vorbeasca cu jurnalistii.

 

Comentarii Facebook