Profesorul Mihai Lucan a primit Crucea Patriarhală de la Patriarhul Daniel

 

Patriarhul Daniel a acordat, vineri seară, medicilor Irinel Popescu şi Mihai Lucan Crucea Patriarhală, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, pentru activitatea lor de susţinere faţă de activitatea de transplant, ”pentru a da viaţă dincolo de moarte”.

 

Suferinţa şi boala afectează nu numai omul exterior, ci şi armonia sau sănătatea omului lăuntric. Din acest motiv, tămăduirea sau vindecarea, ca dar divin, este numită şi mântuire sau salvare. Biserica noastră încearcă să contribuie mai mult la alinarea suferinţei, atât prin lucrarea ei spirituală, cât şi prin lucrarea ei social-filantropică şi social-medicală, inclusiv prin promovarea unei culturi medicale a populaţiei, pentru ca oamenii să preţuiască mai mult darul sănătăţii, evitând bolile, şi să fie recunoscători faţă de persoanele care îi ajută când sunt bolnavi, mai ales când ei singuri, din cauza sărăciei, nu-şi pot plăti consultaţiile sau medicamentele” a spus PF Daniel.

 

Profesorul Mihai Lucan a vorbit despre începuturile transplantului din Cluj. ”La începuturile constituirii Centrului de Transplant din Cluj, am avut norocul susţinerii papalităţii. A fost un noroc şi un avantaj fenomenal. Papa Paul al II-lea a spus foarte clar, într-un moment crucial, pentru acceptabilitatea transplantului, atât la nivelul nostru, cât şi la nivel internaţional, gestul de a dona organe de la un decedat, de la o persoană cu moarte cerebrală se aseamănă cu gestul dării de viaţă dioncolo de moarte şi cu jertfa lui Hristos. Mentorul meu, IPS Bartolomeu Anania a spus acelaşi lucru, gestul acesta este cel mai dumnezeiesc cu putinţă, să dai viaţă dincolo de moartea ta. Nu există nimic mai impresionat, iar noi trebuie să ne strângem unul cu altul în ideea că în final datoria noastră sacră ca doctori nu este numai una profesională, ci este şi una morală. Moralitatea izvorând din faptul că trebuie să ajutăm oamenii pentru că altfel mor. Şi asta este singura lor şansă. Fără ajutorul Bisericii, astăzi nu am fi fost aici. Măria Ta eşti acum în capătul de lance şi te rugăm să fii mereu alături de noi”, a spus Lucan.

Comentarii Facebook