Proces pentru blocarea construirii unui cartier pe 20 de hectare in Padurea Faget!


Agentia de Protectie a Mediului (APM) Cluj a dat unda verde pentru constuirea unui cartier de blocuri pe 200.000 de metri patrati in zona Padurii Faget. Avizul este contestat in instanta.

Centrul pentru Resurse Juridice a atacat in instanta avizul acordat de catre APM Cluj si procesul s-a judecat in prima faza la Tribunalul Cluj, unde instanta a dat castig de cauza Agentiei de Protectie a Mediului.

Reprezentantii organizatiei au sustinut in instanta ca Padurea Faget este arie protejata prin reteaua Natura 2000 si nu poate fi distrusa pentru diferite interese imobiliare, precizeaza EVZ.ro.

La Tribunalul Cluj, instanta a dat castig de cauza APM Cluj pe motiv ca avizul eliberat respecta normele legale. In urma recursului, procesul a ajuns pe masa judecatorilor de la Curtea de Apel Cluj care urmeaza sa se pronunte.

Avizul prin care s-ar putea rade la pamant 20 de hectare de padure a fost solicitat de firma Manastur Holding SRL, care vrea sa ridice in Faget un cartier de blocuri cu o capacitate de 800 de locuinte.

Prin planul urbanistic de detaliu avizat de APM Cluj se prevede schimbarea destinatiei suprafetei totale de 21 de hectare de teren unde se pot construi numai case de vacanta.

Tribunalul Cluj a dat in prima faza dreptate APM Cluj pe motiv ca legea prevede ca trebuie protejate ariile de interes natural, nu si cele de interes comunitar, cum este cazul sitului Natura 2000.

Reprezentantii Centrului de Resurse Juridice din Bucuresti au fost obligati sa achite si cheltuieli de judecata in valoare de 5.000 de euro.

"Reclamanta sau alte persoane juridice nonprofit nu au participat la dezbatere si nu siau exprimat un punct de vedere cu privire la documentatia ce a fost pusa la dispozitie oricaror persoane interesate. Afirmatiile Asociatiei Transilvania Verde si ale Catedrei de Taxonomie si Ecologie din cadrul Facultatii de de Biologie si Geologie sunt nesustinute de vreo dovada, din cuprinsul acestora fiind evidenta ca au fost intocmite fara a avea in vedere amplasarea locatiei analizate sau situatia existenta pe teren", au precizat avocatii firmei Manastur Holding SRL.

Judecatorii de la Curtea de Apel Cluj trebuie sa se pronunte in acest proces in luna mai.

Comentarii Facebook