Primaria se lauda ca a stopat traficul cu locuri de veci. Locuri in cimitire, insa, tot nu sunt


Primaria se lauda ca a stopat traficul cu locuri de veci in cimitirele din Cluj-Napoca, dar locuri noi de inmormantare tot nu sunt. Clujenii trebuie sa ii ingroape pe cei dragi pe dealurile de pe Valea Chintaului.

Consiliul local Cluj-Napoca a modificat in luna martie hotararea care reglementa donatiile de locuri de veci. "Scopul principal al acestei modificari a fost de a opri anumite practici cum era specula cu morminte. Astfel, singura modalitate prin care se poate transcrie dreptul de folosinta a unui loc de veci va fi succesiunea, care se va proba printr-un act notarial sau o sentinta civila definitiva", anunta reprezentantii administratiei locale.

In ultimele sase luni, procentul cererilor de schimbare de titular pe locurile de veci prin donatie a scazut cu 90%.

"Pentru comparatie, in cursul anului 2009 s-au transcris prin donatie 232 de concesiuni asupra locurilor de veci. Dupa modificarea HCL 158/2008, respectiv  in 11.03.2010 s-au transcris prin donatie 37 de concesiuni asupra locurilor de veci conform HCL 75/2010", mai spus reprezentantii primariei Cluj-Napoca.

Vanzatorii de locuri de veci nu au disparut insa si ei continua sa dea anunturi la mica publicitate. "Aceste anunturi apar in continuare si ofera locuri de veci spre vânzare. Pentru a vedea cum procedeaza cei care anunta aceste vânzari politistii comunitari au mers pe firul unui astfel de anunt. Au negociat de la 2500 de euro, cât cerea persoane pentru un loc in cimitirul central, pâna la 1700, au purtat toate negocierile, dar, când s-a ajuns la notar, respectivul a constatat ca nu se poate finaliza tranzactie pentru ca acesta nu a fost de acord cu falsificare documentelor", au mai precizat oficialii primariei.

Chiar daca specula cu locuri de veci a fost blocata, nu au aparut si locuri de veci noi in Cluj-Napoca. Cimitirele Central, Manastur sau de pe strada Crisan sunt pline si singurul loc unde se mai fac inmormantari este cimitirul de pe Valea Chintaului, unde sunt 2.600 de locuri.

Comentarii Facebook