Primaria, acuzata ca modernizeaza pasajul Garii, dar nu amenajeaza rampe sau lifturi pentru accesul persoanelor cu handicap


Primaria modernizeaza pasajul garii, dar nu amenajeaza rampe sau lifturi pentru accesul persoanelor cu handicap, se arata intr-un memoriu semnat de 12 organizatii umanitare, trimis primariei Cluj Napoca si Regionalei CFR Cluj.

"Primaria a mentionat ca fac numai o modernizare si sustin ca nu au facut un proiect care sa prevada si aceste lucrari, de construire a unei rampe de acces sau a unui lift pentru persoanele cu handicap", a declarat pentru Stiri de Cluj Mircea Oltean, presedintele Fundatiei Credinta si Lumina.

"Trecerea supraterana spre peroanele din zona Garii centrale Cluj-Napoca este posibila doar uneori, din cauza garniturilor de tren stationate pe liniile ferate in zona respectiva, iar trecerea prin aceste pasaje supraterane este extrem de periculoasa pentru persoanele cu dizabilitati, la fel ca si pentru orice alte persoane din categorii vulnerabile", se mai arata in memoriul intocmit de cele 12 organizatii umanitare.

Mircea Oltean considera ca in aceasta modernizare putea fi inclusa si construirea rampelor. "Dau cu putin var si investesc niste bani, dar puteau sa faca proiectul mai bine si se facea un pasaj la standarde, asa cum cere legea. Vor sa termine repede pentru ca este ceva supermarket care se va deschide in spatele Garii si trebuie sa aiba lumea pe unde sa treaca repede", a mai spus presedintele Fundatiei Credinta si Lumina.

Reprezentantii celor 12 organizatii cer: "Respectarea prevederilor legale in vigoare la lucrarile care se desfasoara la pasajul subteran aflat in zona Garii de calatori Cluj-Napoca prin amenajarea de rampe/ planuri inclinate sau lifturi pentru persoanele aflate in fotoliu rulant, alte persoane cu dizabilitati motorii sau simpli cetateni care se deplaseaza cu anumite dificultati pe trept: femei cu copii in carucioare, biciclisti.

Acest pasaj trebuie prevazut si cu amenajarile necesare pentru nevazatori (benzi reflectorizante pe scari, semne tactile pe pardoseala, mana curenta), potrivit standardelor europene si nationale.

Consideram ca nu este posibil ca intr-o gara internationala din Romania, in municipiul Cluj-Napoca, oras de mare interes turistic si economic, sa nu existe acces pentru toti cetatenii la peroane. In secolul XXI, cand Clujul este desemnat pol national de crestere si candideaza la titlul de Capitala Europeana a Culturii in 2020, iar situatia pasajului subteran din zona garii nu este una noua, asemenea lucrari trebuie efectuate in respectul banilor publici, care nu trebuie cheltuiti in mod nesabuit, pentru a se re-face ulterior niste lucrari care puteau fi proiectate si executate de la bun inceput functional, adecvat pentru toti cetatenii, clujeni saui calatori aflati in tranzit
".

Memoriul a fost semnat de:

1. Fundatia Credinta si Lumina reprezentata de Mircea Oltean in calitate de presedinte
2. APAHNP " Centrul de zi Sfanta Maria reprezentata de Ana-Mariana Ilies in calitate de presedinte
3. Asociatia Providenta " Gondviseles " Fursorge reprezentata de Gaspar Laszlo in calitate de presedinte
4. Asociatia Nevazatorilor din Romania " filiala Cluj reprezentata de Ion Podosu in calitate de presedinte
5. Asociatia Nationala a Surzilor " filiala Cluj reprezentata de Laurentiu Necse in calitate de presedinte
6. Asociatia Caritas Eparhial Greco-Catolic Cluj, reprezentata de Pr. Adrian Avram in calitate de director general
7. Fundatia Estuar " Centrul Social Cluj reprezentata de Maria Chindris in calitate de coordonator centru
8. Asociatia Down " Centrul Educational Raluca reprezentata de Ioan Avram in calitate de presedinte
9. Asociatia Autism Transilvania reprezentata de Calin Marta in calitate de director
10. Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Motor Cluj reprezentata de Doina Tudorica in calitate de presedinte
11. Centrul Lamont reprezentata de Sally Wood Lamont in calitate de presedinte
12. Asociatia Pontes reprezentata de Carmen Todorut in calitate de membru fondator

 

Reprezentantii primariei Cluj Napoca au declarat ca vor prezenta un punct de vedere in cursul acestei zile.

Comentarii Facebook