banner vertical 155x600 ACI.jpg
banner vertical 155x600 ACI_1.jpg

Social

Prima zi de șomer a lui Radu, medic rezident până în 31 decembrie

   

Șeful secție chirurgie plastică și reconstructivă de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, Grigorescu Dan, a publicat cazul unui medic rezident, pe care sistemul l-a ”scuipat” pentru că nu are nevoie de el.

 

Radu a fost medic rezident de chirurgie plastică până în 31 decembrie, când i s-a încheiat perioada de 5 ani de pregătire stabilită oficial pentru a deveni medic specialist. De altfel, la începutul lui noiembrie a și dat examenul pentru obținerea specialității, la care comisia din Craiova i-a acordat media 9,11. Bun băiat, nu?

Ca urmare, la petrecerea de final de an, i-am făcut lui Radu surpriza de a-i acorda o Diplomă de apreciere nu atât pentru că este primul rezident de chirurgie plastică și reconstructivă „produs original de Brașov”, ci, mai ales, în semn de apreciere a eforturilor depuse de el în anii grei de rezidențiat pentru a-și desăvârși devenirea personală și profesională.

 

Normal, ați spune voi, cei ce citiți aceste rânduri.

 

Numai că nu e nici pe departe așa!

 

Radu a venit în 3 ianuarie pe secție și m-a întrebat: „Și cu mine ce se întâmplă de azi? Că din 31 mi s-a terminat contractul cu spitalul.”

 

Avea dreptate! De aceea, ieri a fost prima zi de șomer a lui Radu.

 

Și când zic „de șomer”, comit o mare inexactitate, pentru că nimeni (dar nimeni!) nu l-a călăuzit instituțional pentru acest moment.

 

Nici Ministerul Sănătății, nici Direcția Județeană de Sănătate Publică, nici Spitalul Clinic Județean de Urgență al cărui angajat a fost până acum câteva zile. Toate aceste instituții l-au abandonat. Aș putea spune chiar că l-au lăsat de izbeliște! Pe niciun reprezentant al acestor instituții nu l-a interesat ce va face Radu de mâine sau cum își va câștiga pâinea pentru el și pentru familia sa!

 

Nimeni nu și-a pus problema că, dezamăgit de acest dezinteres instituțional, lui Radu, la cei 32 de ani ai lui, din care o treime a studiat medicina, ar putea să-i treacă prin cap „s-o taie” dincolo, departe!

 

Veți spune că e bine că măcar mie îmi pasă.

 

Ei, bine, am cam obosit să identific situații la limită și să le găsesc o rezolvare. Anul trecut a fost Ion Piroiu căruia a trebuit să i se găsească locul în societate, anul acesta este Radu la „n”... 

 

Pentru că nu este vorba doar de Radu, ci de un Radu generic, reprezentativ pentru sutele de rezidenți aflați în aceeași situație și cărora Ministerul Sănătății nu și-a făcut timp (sau nu s-a organizat din timp - tot aia!) ca să le elibereze diplomele de medici specialiști pe care și le-au câștigat prin concurs în urmă cu două luni! Și pe baza cărora toți acești tineri frumoși, deștepți și bine pregătiți profesional (o spun notele de examen!), dar blocați în situația de a nu fi liberi, s-ar fi putut măcar înscrie cu drepturi depline în Colegiul Medicilor, și-ar fi obținut Autorizația de liberă practică și ar fi putut să înceapă să-și caute de lucru până la organizarea primelor concursuri de medici specialiști din spitalele care abia îi așteaptă!

 

DAR NU!

 

Lui Radu și omologilor lui nu le-a mai rămas decât să stea pe coridoarele spitalelor pe care le-au servit cu atâta devotament și să se uite în zare, nedumeriți.

Că parcă prea ar fi înjositor să se prezinte la AJOFM și să ceară ajutor de șomaj (375 + maxim încă vreo 800 = 1175 lei pe lună, adică puțin peste 50 de lei/zi lucrătoare).

 

Întreb și eu, parafrazând leit-motivul unui joc de pe vremea copilăriei mele: „Țară-țară, vrei (sau nu) ostași?”

Că dacă da, schimbă naibii fie reglementările în vigoare, fie pe aceia pe care nu îi duce capul să-i ducă mintea!

 

N.B.: Nu trageți în Radu! Eu sunt capul răutăților din această postare. El e doar nedumerit de ceea ce i se întâmplă! Doar că de azi stă acasă!

coral1_1_1.jpg
4-1-2018, 20:36
27 vizualizări
18 comentarii
Gore6-1-2018, 5:34
Si io vreau job la stat pe viata nu mai suntem pe vremea lui ceasca cred ca var conveni si voua ziaristi sa fiti angajati la scanteia nu la fituica asta
Intrebari intrebatoare5-1-2018, 22:04
1. Ce il opreste pe Radu sa isi caute de munca la privat? Si eu am fost bun intr-un domeniu de specialitate (cu multi ani de studiu) si a trebuit sa ma "injosesc" sa imi depun CV-ul pe la nu stiu cate entitati ca aparent statul nu da 2 bani pe lasere si rocket science :) A cazut cerul pe mine de rusine? Se pare ca nu.

2. Daca entitatile de mai sus nu sunt interesate de Radu banuiesc ca nu este o nevoie reala de acesti medici in sistemul public. Nu? Sau poate nu exista bani pentru asa ceva? Un sistem falimentar (cum e sistemul public de sanatate) din ce sa va plateasca salariile la +1 sau +2? Are cineva curaj sa mearga la un spital public pentru X? Pai ajung sa platesc ca la privat , ce rost are?

Hai sa lasam lacrimile si sa ne tot plangem atat de mila. Nici mie nu imi da un serviciu garantat cum termin scoala / practica.
raspuns7-1-2018, 19:29
Si cum ar putea sa isi caute de lucru fara diploma?
Poate daca citeati mai atent intelegeati de fapt ca alta e problema, nu faptul ca Radu ar astepta sa ii cada un serviciu din cer. Trist.
anonim5-1-2018, 14:29
exact din cauza asta si cazuri de genu nu vreau ca Romania sa prospere si mi-am pierdut increderea in ea .
Nimanui din aceste institutii nu-i pasa de tine,doar te folosesc asa ca mie de ce mi-ar pasa de ei,felicit pe toata lumea care pleaca din tara sau care baga bete in roate sistemului
Mihnea5-1-2018, 14:56
Confunzi țara și națiunea, cu sistemul prost, sabotat voit, astfel încât românii să se demoralizeze și să plece din țară. România este însă foarte tentantă pentru puhoiul islamicilor lui Iohannis și alții proaspăt încetățeniți, care vin ca stăpâni dechizați ca investitori.
Eu vreau ca Românii să prospere, astfel încât să nu mai caute o viață normală pe meleaguri străine, făcînd acolo ceea ce trebuiau să facă aici, la noi.
Roxana5-1-2018, 16:09
De ce e pe stiridecluj acest articol? AAA, pentru ca unii clujeni sunt si mai inumani si nici nu te mai recunosc dupa aceea? Am avut 2 prietenii doctori '' rezidenti'' aici la Cluj-Napoca, pe Cristina, medic geriatru si pe Cezar, medic psihiatru, au incercat aici in Cluj sa isi continue meseria frumoasa si nu au reusit, nu au fost accepati, au plecat amandoi la Baia- Mare si si-au gasit de lucru. Eu i-am sunat ca si clujeanca sa ma scuz ca nu au reusit sa continue sa profeseze in orasul acesta.
Ce sa zic, se cunoaste, in invatamant e si mai reau sa tot la fel. Dai concurs de titularizare de 4 aore din toate materia sutiadata la 20 de ani , primesti suplinire (postul nu e viabil, concedii de maternitate sau doctorate) si poti preda un an , 2 sau maxim 3, pana la al7 lea an, de la al 3 lea mai eparte numai daca schimbi scoala in fiecare an. Sunt profesori super buni de 35, sau chiar 50 de ani, numiti umilitor suplinitori, chiar cu cincursuri de titularizare si NIMENI, deci chiar NIMENI din societate nu recunoaste truda ta, faptul ca dai examene aproape inumane ( apropo mie la 20 de ani , eu am facut 4 ani de facultate, mi-au impartit materia in circa 80 de examene in 4 ani/2 sesiuni), si ca nu esti incapacitat, ai dat concursul de totularizare, uneori iei note bune si primesti un gimnaziu de cartier, unde daca nu te are bine directorul, pleci dupa 1 an, maxim 2, ca au ei inima buna si ti se spune, sa ii iei mai usor, ca materia ta nu e chiar de prim interes sa faci numai lucrurile de baza si sa le repeti. Bineinteles ca ar fi indicat sa dai numai note de 10, ca te poti trezi cu o reclamatie. O fosta colega, la limba romana, la o scoala, da numai 10. Atunici de ce ii treci pe profesori prin examene de TITULARIZARE , cand oricum prinzi vesnic numai suplinire si esti tratat de multe ori inferior? Scria o profesoara pe forumul edu. ca e suplinitoare si ca si-ar dori un copil, cand sa isi depuna cerere de concediu de maternitate, avand in vedere ca a stat putin la scoala respectiva, si note ii e valabila putin, ii da ei cineva si concediu platit si CONTINUIRATE. NU uitati ca va jucati unii cu suflete ranite si nu mai pot oameni sa aiba o relatie sau unii o famile, ca stau deja de la 30 de ani zilnic cu materia de facultate repetata dupa ei! Nu uitati!!!
Roxana5-1-2018, 16:14
Cateva erate,, nu mai mi-s buni ochelarii, stau cu materia din facultate langa mine , LOL,
"si mai rau",4 ore, "mai departe", "concursuri","titularizare", "nota", "continuitate"
Roxana5-1-2018, 16:20
"2 prieteni"
Gica6-1-2018, 5:38
Solutia ar fi roxanuca sa se fuuta oamenii mai mult sa faca copii pentru a avea retardatii de profesori o pita sa nu se mai chinuie sa ia un 5 la suplimire ca la privat nici vorba sa incerce ceva
Roxana6-1-2018, 7:50
Dispari degenerat mintal, stii tu cat sunt de grele subiectele la titularizare? Ai grija ca nu iti doresc la 30 de ani sa dai concurs din toata scoala ta(lipsa)!! Ce aberatie, dai concurs la 30 de ani cand esti in apogeul potentialului de a munci. Uite de acum iti doresc eu sa nu mai f*ti ci sa stai cu cartea dupa tine!! Ce privat, mai neobrazatule, ca sunt 4, 5 scoli, invatamantul NU e reformat, se lucreaza la limba straina cu 31 de elevi! Vezi tu daca rezisti> De ce esti asa rau, hain, ca dam aceleasi concursuri de Titularizare ca cei din Alba si Calarasi care ocupa primele locuri? De ce, ti-am facut eu ceva?
gica6-1-2018, 8:46
Retardato daca vedeti ca invatamantul nu are viitor nu mai este natalitate si nu va mai fi nevoie de voi sunteti in plus iar rezultatul muncii voastre arata despre voi in primul rand cat sunteti de RETARDATI MINTALI nu elevii .De ce nu va reprofilati idiotiilor intr-un oras ca clujul unde se cauta cu disperare informaticeni si cei ce stiu multe limbi straine RASPUNDE GUNOI RETADRAT NEFUUTUT !!!
Roxana6-1-2018, 9:54
Multumesc frumos! Cred ca ai grave probleme mentale, dar sa iti raspund:
1. Pentru ca a fi pedagog a fost pasiunea vietii mele (a fost), insist.
2 Pentru ca mi s-a transmis acest lucru, suntem o familie de 11 profesori, in familia extinsa! Un verisor chiar a mai facut o facultate pentru cape prima specializare pierdea ore, pentru a ramane in invatamant!
3. Pentru ca la limbi straine, daca s-ar face grupe ar fi si mai eficient pentru elevi si mai sanatos pentru profesorii, care vorbesc intruna si ar fi suficiente ore.
4. Pentru ca mi-a placut sa lucrez cu,, copiii , sa organizez serbari, etc, au un univers simpatic.
5. Ti se pare fair-play, ca un profesor de informatica de liceu, care pregateste viitori IT-isti sa primeasca maxim 2000 lei salariu, iar viitorul IT-ist 1500 e$ salariu?
6. Ti se pare ok ca invatamantul si disciplinele nu sunt diferentiate?: un profesor de matematica are cel mai mare stres, eu din start le-as dubla salariile si nu mi-ar fi ciuda ca eu cu alta disciplina nu am atat. Apoi, profesorii de romana (cu conditia sa fie foarte buni), apoi cei de profilul liceului respectiv, le-as mari nu chiar dubla etc.
7. Dam concursuri sa lucram la stat, nu sunt suficiente scoli private, iar clujenilor le plac din mai multe puncte de vedere profesoarele din Alba, Bistrita etc nu din Cluj, ca eu iti pot tine piept, celalalte intrate aici in fata clujencelor te lauda pe tine sa mai ramana.
8. imi raspunzi daca poti vorbi (in sensul de a scrie) civilizat!
9. Cu bine,
gica6-1-2018, 10:35
Imi pare rau sa iti spun ca imi pare bine ca oameni ca matale nu isi gasesc loc in invatamant macar scapa copii de indoctrinarea uneia ca tine .
Da mi se pare ok ca un profesor de liceu sa castige 2000 ron sau mai putin pentru ca doar retardatii si cei care nu stiu redacta un cv si sustine un interviu la sutele de anunturi de angajare IT pe salarii de 4 ori mai mari merg ca profesori in continuare fiindca se stiu incompetenti si transmit incompetenta si copiilor .
Te complaci in pasiune si visare uitand de condamnarea proprie si a celor care au ghinionul sa iti fie familie la saracie cronica nefiind in stare sa sustii traiul intr-un oras care are alte tendinte in piata muncii .
Nu inteleg cum supravietuiesc prof. din alba bistrita etc. in cluj unde chiria trece de 250 euro ???
Pai disciplinele sunt diferentiate si importante in functie de specificul liceului la un lic. sportiv nu cred ca se omoara nimeni la mate din experienta mea sau romana din ce vad ca stiu spune footbolistii la tv
Mi se pare penibil ca voi va agatati cu disperare de invataman la stat si ca niste schilozi va calati doar in acesta intr-un oras plin de oportunitati diverse iar copii nu sunt prosti observa si ei disperarea si incompetenta voastra de a depinde doar de un job la stat pe viata ar fi fain pentru voi .
Roxana6-1-2018, 10:59
Si cine sa le mai predea foarte bine elevilor obisnuiti si olimpici daca tu sugerezi ca profesorii buni sau profesori obisnuiti, ca fiecare isi pregateste materia acasa sa plece? Invata singuri eleviii? Uite, multi prefera un orar mai relaxat si munca acasa, decat 8-9 ore la serviciu si 2 in trafic. Eu nu mai vreau sa vorbesc despre acest subiect!
M-am intalnit cu prima mea doamna directoare si m-a felicitatat ca am rezistat si ca am facut lucruri bune si mi-a zis " Copiii acestia trebuie si iubiti, (a nu se intelege vreo tenta), poate ai avut si vreun profesor care a tinut la tine si va vorbea si de bine!
Repet nu mai vreau sa vorbesc pe acest subiect, eu nu mai raspund, am de invatat pentru titularizare, dar ca subiect de gandire, unii profesori sunt suplinitori si cate 10 ani la aceeasi scoala, pe motivul ca nu e viabil postul, adica nu se garanteaza 18 ore sau jumatate de norma, mai mult de 4 ani, timp in care au mers in 10 ani de cel putin 3 ori la concurs, daca nu chiar 4, puteau sa-i faca titulari pe cate ore erau la scoala respectiva: 1. alt statut. 2 . se linisteau psihic, psihologic. 3. Isi puteau lua un credit. 4. Nu mai dadeau 4 examene ci un examen.
Numai bine, nu mai raspund.
Roxana6-1-2018, 11:04
in partea "profesorii buni si profesori obisnuiti" al doilea cuvant "profesori" poate ramane nearticulat, se poate scrie si articulat si nearticulat, dar apoi, Invata singuri elevii? acolo doar 2 "i"
Imi pare rau ca te-am dezamagit. Au fost si cae m-au placut.
Gica6-1-2018, 13:37
Asteapta atunci sa se pensioneze fosta ta directoare pe la 75 de ani ca nu e proasta sa lase jobu mai repede si toceste o materie pentru titularizare neactualizata si nefolositoare in loc sa te inscri la un curs master de it din multe organizate de firme multinationale in cluj , spor la tociangeala
Roxana6-1-2018, 15:22
Nu mai vreau sa raman mult in invatamant, dar aveam un plan de cariera si nu se poate fara titularizarea aceea.
Asa as face6-1-2018, 16:24
E bine in invatamant. Poti sa mergi la o scoala la tara. Peisaje, liniste, aer curat, casa asigurata. 12-13 copii in clasa. Duci o viata linistita, fara stres. Mai cultivi o rosie, mai cresti o gaina. La sapa vin satenii ca acolo popa invaratorul politistul si primarul sunt niste zei. Oricum in orasul asta aglomerat nu e de trait.

Cele mai citite ştiri din Social

807 vizualizări
18-10-2018, 12:24
Cluj: Tânăr drogat umblă haotic printre mașini cu plicurile în buzunar - VIDEO» Vezi tot
744 vizualizări
20-10-2018, 20:18
Bătaie în fața unui fast food de pe Memorandumului! Oamenii au fugit în local. Ce a urmat!» Vezi tot
280 vizualizări
19-10-2018, 12:45
Adevărul despre accident în lanț în Gheorgheni, de lângă Interservisan - FOTO» Vezi tot
100 vizualizări
19-10-2018, 13:21
Cât va costa Metroul la Cluj. Șansa clujenilor ar fi inovațiile viitorului» Vezi tot
74 vizualizări
18-10-2018, 16:44
Cluj: Fost polițist și boxer a bătut crunt un țăran dintr-un sat clujean - VIDEO» Vezi tot

Sondaj de opinie:

Dacă în toamnă ar fi alegeri parlamentare, ce partid ați vota?