Prima școală din România pentru copiii cu autism se deschide în septembrie la Cluj-Napoca

 

Școala pentru copii cu autism va fi deschisă în urma unui parteneriat public-privat încheiat între Asociația Autism Transilvania și Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă din subordinea Consiliului Județean Cluj.

 

Noua școală va avea 7 clase pentru învățământul preșcolar și primar și va avea un program educațional și terapeutic specializat. Unitatea de învățământ va funcționa pe strada Gheorghe Marinescu, nr. 86, în cartierul Zorilor. 

 

Vor fi atât clase de nivel preșcolar, cât și pentru ciclul primar, iar numărul maxim de elevi dintr-o clasă va fi de 6 copii. Programul se va desfășura între orele 8 și 16 și va include activități educaționale și terapeutice adaptate copiilor care suferă de tulburări din spectrul autist. Pe lângă sălile de clasă, școala va avea și săli pentru consiliere, kinetoterapie, ergoterapie, logopedie, bucătărie educativă și spații de socializare și de relaxare. 

 

Pentru noi, deschiderea acestei școli reprezintă o mare realizare, deoarece le oferă o șansă în plus copiilor care nu sunt pregătiți pentru integrarea în școlile de masă. Până acum, aceștia nu aveau de ales decât să meargă la o școală specială alături de copii care suferă de alte tipuri de afecțiuni și unde procesul didactic nu putea fi adaptat pentru ei. La noua școală se vor aplica metode specifice de educare și recuperare a copiilor cu tulburări din spectrul autist, iar fiecare clasă va avea cel puțin specialist în aceste metode, pe lângă cadrele didactice încadrate prin Inspectoratul Școlar”, a declarat Milena Prună, președintele Asociației Autism Transilvania.

 

Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă va asigura încadrarea pentru personalul școlii, conform Legii Educatiei Nationale, precum și plata utilităților școlii. De asemenea, vom monitoriza organizarea și desfășurarea cursurilor școlare în conformitate cu metodologiile elaborate de ministerul Educației și ținând cont de metodele specifice folosite pentru acești copii. Ne bucurăm să putem încheia acest parteneriat, deoarece înseamnă creșterea calității vieții pentru copiii cu tulburări din spectrul autist”, a declarat și Vasilica Cismașu, directorul Centrului Școlar pentru Educație Incluzivă.

 

Anunțul privind noua structura educationala a fost făcut cu ocazia Zilei Internaționale de Conștientizare a Autismului, care este sărbătorită în toată lumea, în 2 aprilie.

 

Pentru a marca 2 aprilie, copiii care fac terapie în cadrul asociației, însoțiți de rude și prieteni, vor împărți în această seară, între orele 20.00 și 21.00, materiale informative despre autism și baloane albastre în fața Cazinoului din Parcul Central, iar holul Cazinoului va găzdui o expoziție cu lucrări în albastru realizate de grădinițele și școlile partenere și activități pentru copii. Clădirea Cazinoului din Parcul Central va fi iluminată în albastru, cu sprijinul Energobit și al Primăriei Cluj-Napoca, iar participanții vor lansa baloane albastre cu heliu. În plus, dansatorii de la Transilvania Dance Center au pregătit o surpriză pentru trecători.

Comentarii Facebook