Premiu pentru un expert clujean în restaurare de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei

 

Dr. Laura Troșan, restaurator textile în cadrul Laboratorului de Restaurare și Conservare al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, a fost premiat la Salonul Național de Restaurare 2018.

 

Laboratorul de Restaurare și Conservare din cadrul Muzeului Olteniei Craiova a organizat în perioada 19-21 septembrie 2018 ”Salonul Național de Restaurare 2018 – Gala Restaurării românești” (Ediția a XIV-a).

 

În competiția pentru premiile din acest an au fost incluse peste 100 de piese aparţinând patrimoniului cultural naţional, ce provin din colecţiile, depozitele şi expoziţiile a 27 de instituţii muzeale, religioase sau colecţii particulare din ţară.

 

Piesa premiată la Salonul Național de Restaurare 2018 este o ceapsă secuiască (jegyfőkötő), din patrimoniul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, care provine din satul Șiclod (Sóvidék), zona Odorheiu Secuiesc. Legată de ritualul tradițional al nunții, piesa era dăruită miresei de către mire sau de către soacră. În dimineața de după nuntă, mireasa, gătită cu o asemenea ceapsă, era adusă de către nașe în fața mirelui, părinților și musafirilor, fiind mai apoi însoțită până la biserică, unde își ocupa, pentru prima dată, locul în banca familiei mirelui. Ulterior, piesa o însoțea pe femeie de-a lungul întregii sale vieți, fiind purtată cu ocazia marilor sărbători, și însoțind-o mai apoi în mormânt. Din acest motiv, piesa nu este întâlnită decât arareori în colecțiile muzeelor. Piesa datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, fiind achiziționată de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 1955.

 

Comentarii Facebook