Premiera in justitia din Cluj: Falimentul unei persoane fizice care a "tepuit" peste 50 de clujeni


Tribunalul Comercial Cluj a hotarat in premiera, intrarea in faliment a unei persoane fizice.

Daniel-Ionel Micle, un dezvoltator imobiliar care, desi a incasat de la diversi cetateni clujeni avansuri cuprinse intre 15.000 si 20.000 de euro sau chiar pretul integral, de peste 35.000 de euro, pentru apartamentele pe care urma sa le construiasca in comuna Baciu, nu a finalizat lucrarile la o parte dintre blocurile de locuinte promise.

Potrivit avocatei Dana Revnic de la Societatea de Avocati Revnic si Asociatii, "proiectul imobiliar a demarat in 2007 pe raza unei comune limitrofe municipiului Cluj-Napoca, Baciu, o localitate devenita atractiva atat pentru dezvoltatorii imobilari din oras care aveau posibilitatea sa achizitioneze terenuri mai ieftine, cat si pentru clujenii care au preferat sa plateasca mai putin pentru o locuinta.

Micle Daniel-Ionel si asociatul sau, Muresan Sergiu-Romeo, intentionau sa construiasca in Baciu 14 blocuri cu regim de inaltime D+P+3E+M, insa, din cauza crizei economice, au finalizat abia 4. Un al cincilea bloc a fost inceput, insa lucrarile au fost stoptate in urma cu mult timp, spune avocata Dana Revnic. Inainte ca proiectul imobiliar sa fie dus la bun sfarsit, Micle Daniel-Ionel a incasat avansuri de la peste 50 de clujeni, cu care a semnat antecontracte de vanzare-cumparare inainte ca apartamentele sa fie finalizate. Exista persoane care nu si-au primit apartamentele nici acum, la aproape cinci ani de la demararea proiectului".

Sapte dintre pagubiti s-au adresat societatii de avocati Revnic si Asociatii, pentru a-si recupera banii in justitie. "Toate bunurile imobile ale lui Micle Daniel-Ionel erau in curs de executare silita, astfel ca singura solutie practica ramanea deschiderea procedurii insolventei fata de comerciantul persoana fizica Micle Daniel-Ionel. In dosarul nr. 3499/1285/2011, Tribunalul Comercial Cluj a pornit de la asertiunea ca operatiunea de edificare de constructii in scopul valorificarii este considerata de lege ca act de comert obiectiv, iar exercitarea acesteia in mod sistematic si efectiv, cu titlu de profesiune, atrage calitatea de comerciant a persoanei in cauza, chiar daca acesta este persoana fizica si nu s-a inscris in Registrul Comertului ca fiind persoana fizica autorizata. In acest fel, s-a decis ca persoana fizica Micle Daniel-Ionel are calitatea de comerciant", a mai explicat Dana Revnic.

De la data pronuntarii hotararii, Daniel-Ionel Micle nu mai are dreptul sa-si administreze averea, acest drept revenind automat lichidatorului judiciar numit in cauza, doamna Cristina-Maria Terpe.

Valorificare averii este insa problematica. Avocatul Dana Revnic a mai spus ca "la inceputul anului 2011, Micle Daniel-Ionel si-a ipotecat toate imobilele detinute prin contracte de imprumut in favoarea unei persoane numite Keith John Viner. Valabilitatea acestor documentele este, insa, pusa serios la indoiala de catre creditorii lui Micle. Ei se tem, pe buna dreptate, ca nu isi vor mai putea recupera banii".

Avocatul a mai precizat ca, datorita hotararii pronuntate de Tribunalul Comercial Cluj in cadrul dosarului de insolventa, judecatorul sindic are posibilitatea de a judeca cererea de anulare a actelor de imprumut incheiate de Micle, fara obligatia pagubitilor de a achita taxa de timbru exorbitanta, de cateva zeci de mii de euro, care s-ar fi datorat in mod obisnuit.

"S-ar crea astfel o noua sansa de recuperare a sumelor achitate catre Micle Daniel-Ionel si Muresan Sergiu-Romeo. Decizia in acest dosar este una de mare impact social pe plan local, deoarece exista un numar mare de persoane pagubite de Micle Daniel-Ionel. Nu in ultimul rand, hotararea Tribunalului Comercial Cluj creeaza un precedent la nivel national, care ar putea fi urmat si de alti magistrati pusi in situatia sa judece astfel de cazuri", a mai spus Dana Revnic.

 

Decizia nu este definitiva, iar Daniel-Ionel Micle poate face recurs.

 

Comentarii Facebook