Povestea blocului UNICAT din Cluj-Napoca. De ce are numai un balcon blocul din Piața Mihai Viteazu - VIDEO

 

Un bloc din Piața Mihai Viteazu are un detaliu care îl face unic, dar și controversat.

 

Imobilul din Piața Mihai Viteazu a fost construit în 1968, de arhitectul Balazs Zoltan. Pe o latură a blocului se poate vedea numai un balcon, iar în jurul acestuia s-au țesut multe povești.

 

În cadrul seriei de tururi ghidate prin Cluj-Napoca, din seria ”Re-descoperim Clujul”, Vladimir-Alexandru Bogosavlievici, profesor de istorie la Colegiul Național „G. Barițiu”, a explicat care este povestea acestui balcon.

 

Unii spun că blocul a fost făcut de pușcăriași, care nu au ținut cont de sfaturile arhitectului, dar cade această varianta.

 

A doua variantă a fost că balconul a fost făcut special pentru un ștab, dar și aceasta cade.

 

Până la urmă un arhitect de-al nostru, Vasile Mitrea, ne-a spus că a fost un capriciu al arhitectului Balazs Zoltan. Are acolo un balconaș și are acolo și o ușiță și are un fel de vedere în ansamblu. A fost un capriciu al acestui arhitect.

 

Sigur, lumea are tot timpul dorința de a hiperboliza și de a aduce niște variante fantastice. Acestea pleac mai mult publicului, dar nu e adevărat”, a spus profesorul Vladimir-Alexandru Bogosavlievici.

 

Tururile ghidate prin Cluj-Napoca sunt organizate de Asociația Vechiul Cluj, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Comentarii Facebook