Podul Nemților va lega Cetățuia de centrul Clujului. Va fi un pod pietonal - FOTO

 

Primăria Cluj-Napoca vrea să reconstruiască Podul Nemților, peste Someș, între Casa Tranzit și Cetățuie. 

 

Muncipalitatea anunță că va fi lansat un concurs de idei pentru construcția podului. Acesta va permite accesul rapid din centrul orașului direct spre zona pitorească de pe Dealul Cetățuia. 

 

Podul Nemților a fost construit în 1735 între podul mare peste Someş, de pe strada Horea, şi pasarela pietonală de la Teatrul Maghiar.

 

Podul ar crea un frumos culoar pietonal între Piaţa Unirii şi Cetăţuie. Traseul ar porni pe la Casa Matei, Piaţa Muzeului şi parcul I.L. Caragiale, iar apoi o trecere de pietoni ar permite traversarea străzii Bariţiu, unde traseul ar continua pe lângă vechea sinagogă, cunoscută astăzi drept ”Casa Tranzit”. 

 

Traseul a fost propus încă din 2008 de arhitecții de Planwerk. ”Acest pod va fi un plus pentru oraş şi ar atrage mai mulţi turişti. Dar pentru a face primul pas, acela de a prezenta acest proiect Primăriei, trebuie mai întâi să le arătăm că există un avantaj în a avea podul acesta”, explica Eugen Pănescu, arhitect la Planwerk, în 2008, conform Clujeanul. 

 

Accesul de pe strada Barițiu la Someș s-ar face pe aleea de lângă Casa Tranzit.

 

Podul Nemților a fost construit în 1735, pentru uzul garnizoanei imperiale din fortificaţia de pe Cetăţuie. Acesta a fost primul pod suspendat construit la Cluj, fiind și acoperit.

 

Aşa-numitul pod al nemţilor a fost refăcut în 1801, a fost distrus de inundaţii în 1840 şi din nou refăcut. Din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi-a pierdut funcţiile militare şi a supravieţuit până la începutul secolului XX, când, datorită stării de uzură avansate, a fost dezafectat de autorităţile municipale”, explică istoricii.

 

Comentarii Facebook