Piata agroalimentara noua in cartierul Manastur, exclusiv pentru producatori VIDEO


Primarul Sorin Apostu a anuntat, vineri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu comisarul european pe agricultura, Dacian Ciolos, ca in cartierul Manastur va fi deschisa o piata cu preturi de producator.

"Exista o procupare a noastra de a extinde acest sistem de vanzare a produselor direct de catre producator in mai multe dintre cartierele clujului. Avem in vizor practic si o zona mai aglomerata a cartierului Manastur si vestea ca se pot construi din fonduri europene astfel de locatii ne bucura pe toti", a spus primarul Sorin Apostu, facand referire si la anuntul facut de comisarul Dacian Ciolos ca astfel de piete vor putea fi amenajate din fonduri europene.

 

Primarul nu a vrut sa dezvaluie locatia in care va fi amplasata viitoarea piata destinata exclusiv producatorilor.

 

"In Europa, in general, dezvoltarea agriculturii locale in interesul consumatorilor se poate face mult mai bine printr-o implicare activa a primariilor in organizarea spatiilor de comercializare directa, in promovarea acestui comert cu produse proaspete unde poate sa existe un contact direct intre consumator si producator. Am aflat cu placuta surpriza ca astfel de idei se materializeaza, piete locale care sunt deschise producatorilor si care permit nu numai pentru consumatori sa poate sa achizitioneze produse proaspete, dar sunt un element care pot sa joace un element important in viitor in dezvoltarea si mentinerea produselor locale ale producatorilor mici si mijlocii", a declarat comisarul european Dacian Ciolos.

Oficialul european a mai afirmat ca din 1 ianuarie 2014 va fi aplicata o noua politica agricola comuna, prin care astfel de piete deschise numai producatorilor sa poata fi construite de primarii din fonduri europene.

"Acest exemplu este unul de urmat cu atat mai mult cu cat in viitoarea Politica Agricola Comuna intentia mea este sa promovam si sa sustinem financiar astfel de initiative atat pentru organizarea micilor producatori din jurul oraselor pentru a-si putea desface produsele, cat si pentru ca primariile, comunitatile locale, sa se implice mai mult in investitii de infrastructura pentru comercializarea acestor produse. Finantarea ar urma sa fie facuta din fondurile de dezvoltare regionala si cu fondurile de dezvoltare rurala", a mai spus Dacian Ciolos.

O astfel de piata functioneaza la Dezmir si este administrata de societatea Agrotransilvania.

Comentarii Facebook