Penalitatile pentru datornicii la intretinere cu venituri mici ar putea fi sterse

 

Conditia este ca acestia sa aiba venituri / familie sub 1000 de lei si sa-si plateasca datoriile de baza in termen de un an, conform unui proiect de lege avizat favorabil de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor.

Deputatul PC Bogdan Ciuca a initiat un act normativ care acorda scutiri de la penalitati pentru datornicii cu venituri medii pe familie sub 1000 de lei.

"Cei care au venituri medii pe familie de sub 10 milioane, initial era de 6 milioane, dar comisiile au ridicat plafonul, daca isi platesc datoria cu titlul de baza in termen de un an de zile de la aparitia si publicarea in Monitorul Oficial a actualei modificari legislative, vor fi scutiti de  plata penalitatilor. Dar ei trebuie sa-si plateasca integral datoria cu titlu de baza. si-au platit datoria cu titlu de baza, scapa de plata penalitatilor", a spus initiatorul, conform Mediafax.

Conform proiectului penalitatile nu vor ramane in sarcina asociatiei de locatari ci vor fi anulate de catre furnizorii de utilitati.

Bogdan Ciuca a precizat ca a avut discutii cu o parte din furnizorii de utilitati si mai multe asociatii de locatari si toti si-au declarat acordul cu aceasta initiativa.

Conform deputatului PC, toata lumea are de castigat:

- locatarii, care scapa de penalitati, dar si de amenintarea de a le fi vandute casele la licitatie pentru datorii

- asociatiile de locatari

- furnizorii, care acum nu primesc nimic, nereusind sa-si recupereze nici macar datoria de baza, si nu doresc sa intre in complicatiile vanzarii prin hotarare judecatoreasca a locuintelor clientilor

"Statul nu are nici o legatura ca nu pierde nimic. Sunt oameni care au 20 de milioane sa plateasca datoria de baza, si pentru ca nu au avut de unde, printr-un mod de calcul aberant au ajuns sa plateasca 30 de milioane penalitati plus datoria de baza. Când face omul rost de un milion de lei i se spune ca trebuie sa plateasca din penalitati, nu din datoria de baza care produce in continuare penalitati. in situatia asta, omul nu mai plateste nimic. Pe când asa, va incerca sa beneficieze de anul asta de gratie pentru a-si plati datoriile si sa scape de penalitati. Daca ajunge cu plata la zi, i se sterg penalitatile. Asociatia de locatari face dovada ca i s-au sters datoriile, iar furnizorii isi primesc integral sumele restante", a mai spus Ciuca.


Proiectul de lege a fost semnat de toate partidele si aprobat in Comisia Juridica in unanimitate.


Comentarii Facebook