Patronii Michelangelo îi mituiau pe inspectorii OPC Cluj cu cârnați și salam. S-a pus sechestru pe averi

 

Procurorii DIICOT au dispus reținerea a încă 4 persoane în scandalul cărnii alterate care era vândută românilor prin intermediul carmangeriei Michelangelo.

 

C.R.B - Curticiu Radu Bogdan, administratorul Michelangelo, a fost reținut pentru 24 de ore. 

 

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală au luat la data de 20.03.2014 măsura preventivă a reţinerii faţă de 4 inculpaţi urmând a fi sesizată  instanţa competentă cu propunerea de arestare preventivă.

 

În cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpatul C.B.R, începând cu anul 2012 şi până în prezent, în baza aceleași rezoluții infracționale, a aderat și sprijinit o grupare infracțională constituită cu scopul de a  se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum și evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile ale mai multor societăţi comerciale.

 

Sumele de bani obținute din comiterea infracțiunii de evaziune fiscală au fost supuse unui proces de reciclare fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societăți comerciale pentru a ajunge în final la membrii grupării infracționale”, precizează procurorii DIICOT.

 

Anchetatorii au stabilit că ”în perioada  ianuarie 2014 - februarie 2014, inculpatul C.B.R a pus în vânzare alimente (carne și produse din carne), cunoscând că sunt alterate și vătămătoare sănătății, iar în luna ianuarie 2014, a remis unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protecția Consumatorului Cluj, foloase materiale (produse de carmangerie) cu scopul de a interveni pe lângă un inspector din cadrul OPC Bistrița-Năsăud pentru a aplica sancțiunea avertismentului unei societăţi comerciale,  datorită încălcării unor prevederi legale privind punerea în vânzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere.

 

Cu privire la inculpata P.N.A, există suspiciunea că a făcut demersuri ca produsele alterate aflate în magazinele aparținând  unei societăţi comerciale să nu mai poată fi descoperite de către inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul precum și faptul că având cunoștință de activitățile infracționale derulate de către membrii grupării infracționale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziții intracomunitare”, precizează achetatorii.

 

Procurorii vorbesc și despre Mircea Lucaciu, șef în cadrul DSV Cluj, reținut în 20 martie. ”Inculpatul L.O.M,  în calitate de inspector în cadrul DSV Cluj cunoscând că urmează a se efectua un control la o societate comercială, a comunicat acest lucru inculpatului C.R.B asigurându-i acestuia din urmă,  timpul necesar pentru a ascunde marfa alterată. Prin fapta sa a ajutat grupul infracţional să poată valorifica marfa alterată care, o parte provenea din achiziţii intracomunitare obiect al infracţiunii de evaziune fiscală.

 

În ceea ce îl priveşte pe inculpatul G.I.C, se reţine că, în calitate de inspector în cadrul DSV Cluj, cu ocazia controlului efectuat în perioada 12.03.2014-13.03.2014 la depozitul unei societăţi comerciale, și-a îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, prin aceea că nu a luat măsurile legale care se impuneau, astfel că a permis comercializarea în continuare a produselor alterate”, au mai subliniat procurorii.

 

Prejudiciul estimativ stabilit până la acest moment este în sumă de 23.265.716 lei reprezentând TVA ca urmare a comercializării pe piaţa naţionala a mărfurilor intracomunitare. 

 

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului.

Comentarii Facebook