Parintii vor fi amendati daca "odraslele" chiulesc de la scoala

Noul proiect de lege a Educatiei, aflat in dezbatere publica, prevede amenzi pentru parintii ai caror copii lipsesc de la scoala. Amenzile sunt cuprinse intre 500 si 5.000 de lei.

?

Potrivit proiectului, avizat ieri de Guvern si suspus timp de doua saptamani dezbaterii publice, parintii vor incheia contracte cu scoala, prin acre se obliga sa isi trimita copiii la cursuri. In cazul in care acestia chiulesc, parintii vor primi amenzi sau vor fi pusi sa faca munca in folosul comunitatii.

?

Noul proiect, prevede infiintarea clasei pregatitoare in invatamantul primar, includerea clasei a 9-a in invatamantul gimnazial si reducerea liceului la trei ani. Acelasi act prevede ca toate cadrele didactice vor fi numite profesori, ceea ce inseamna ca nu vor mai exista educatori sau invatatori, iar directorii scolilor nu mai au voie sa fie membri de partid.

?

"Actuala programa este supraincarcata, iar copiii alearga ca niste robotei. Prin noua lege va fi redusa cu aproximativ 25%, prin eliminarea datelor care nu sunt necesare, iar profesorii vor avea la dispozitie 25% din timp pentru a adapta predarea in functie de caracteristicile elevului", a declarat premierul Emil Boc, dupa avizarea proiectului.

?

Sindicalistii din invatamant sustin ca cele doua saptamani alocate dezbaterii publice sunt insuficiente. Aurel Cornea, presedintele FSLI, crede ca proiectul trebuie dezbatut in comitetele de profesori, parinti, dar si de societatea civila.

?

Si fostul ministru al Educatiei Andrei Marga a criticat proiectul. El spune ca acesta este peticit, defazat si fara viziune.

?


Comentarii Facebook