Parada Gay din 2018 de la Cluj nu are voie în centrul orașului. Care va fi traseul marșului din 23 iunie

 

Comunitatea LGBT din Cluj-Napoca va avea și în 2018 un marș, dar acesta nu va fi prin centurul orașului. Din 11 trasee propuse, niciunul nu a fost acceptat de Primăria Cluj-Napoca, pe motiv că în centru se fac lucrări ”edilitare”.

 

Dragă comunitate, așa cum v-am anunțat deja, marșul Cluj Pride 2018 va porni de la Sala Sporturilor Horia Demian, pe un traseu aprobat de Primăria Cluj-Napoca. Vă întrebați, probabil, de ce marșul Cluj Pride nu pornește nici în acest an din centrul orașului, așa cum alte manifestații publice (ex. Mitingul Normalității, Marșul pentru Viață) s-au desfășurat în ultimele 12 luni. Motivul, așa cum ni l-a transmis în scris Primăria Cluj Napoca în răspunsul la cererile depuse de noi pentru trasee în zona centrală este că ”sunt programate lucrări și amenajări edilitare, în perioada menționată în adresele” noastre.

 

Ulterior, în baza legii 60/1991 republicată, conform art. 8, alin. 2, Primăria Cluj-Napoca a propus, în schimb, traseul actual. [Toate traseele solicitate de noi pot fi vizualizate pe acest link: https://goo.gl/xyEbYi ]. Înțelegem și vă împărtășim nemulțumirea în ceea ce privește traseul actual, și dorim să vă asigurăm că decizia finală de a accepta acest traseu propus de Primăria Cluj-Napoca am luat-o doar pentru că ne-a permis să vă comunicăm din timp detaliile organizatorice, gândindu-ne că astfel vom reuși să fim prezenți în număr mai mare pentru a ne cere în stradă (printre altele) dreptul de a fi vizibili în spațiul public clujean.

 

Înțelegem și faptul că unii dintre voi nu considerați necesară aprobarea din partea Primăriei Cluj-Napoca, ci doar înștiințarea acesteia, însă o altă parte din comunitate o consideră necesară, așa că în calitate de organizatori am încercat să găsim o cale de mijloc pentru a mări șansele de participare ale tuturor la acest marș. Cu toate acestea, suntem conștienți că atât răbdarea noastră și probabil a voastră a atins un nivel sensibil, prin urmare dorim să ne luăm împreună cu voi un angajament public că, în 2019, marșul Cluj Pride va porni din zona centrală, cu acordul Primăriei Cluj-Napoca sau doar cu notificarea acesteia, după cum o va cere situația.

 

Vă mulțumim pentru sprijin și sperăm ca acest mesaj să ne trezească pe cât mai mulți dintre noi pentru a participa la marș pe 23 iunie, ora 17, unde aveți libertatea să vă exprimați prin mesaje toate revendicările, nemulțumirile și solidaritatea cu comunitatea LGBTQ. Mai avem un drum lung de parcurs și fiecare pas e mai vizibil făcut împreună, sute de oameni!

 

Echipa ClujPride 2018”.

 

Traseu propus si aprobat - 23 iunie 2018 - Punct de plecare: platoul Salii Sporturilor "Horia Demian" - Splaiul Independentei - Podul Napoca - Bdul. 1 Decembrie 1918 - Str. Giuseppe Garibaldi - Splaiul Independentei - platoul Salii Sporturilor "Horia Demian"”.

Comentarii Facebook