Operatiunea de salvare a speologilor din pestera Cociu, cea mai complexa din Romania! Asemanata de salvamontisti cu cea din Chile - FOTO



Echipele de salvare nu au putut sa ajunga joi seara la cei trei speologi blocati in pestera Cociu, din judetul Bihor.

Adrian Marin, vicepresedintele Serviciului Judetean de Salvamont Salvaspeo Bihor, a declarat ca nu s-a putut lua legatura cu cei trei speologi si ca nu se stie daca acestia mai sunt in viata.

"Nu avem inca toate datele pentru ca in zona e semnal slab, dar misiunea de salvare este foarte dificila si ne rugam sa nu ploua. S-ar putea sa fim nevoiti sa cerem ajutor si din alte parti, daca nu gasim inca resursele si modalitatile necesare sa ii scoatem din pestera. Ideea de a-i scoate cu un scafandru, cum se vehicula, este foarte riscanta. Luam in calcul toate ipotezele posibile", a declarat, joi seara, Adrian Marin, citat de Mediafax.

Scoaterea celor trei cu ajutorul scafandrilor este dificila pentru ca galeriile din pestera sunt stramte si vizibilitatea in apa este redusa.

"Situatia e similara, dar la scara mult mai redusa, cu cea a minerilor din Chile. Este de departe cea mai complexa operatiune de salvare din pestera din Romania sau poate chiar din partea asta de Europa, unde nu stiu sa fi fost ceva similar, cel putin in ultimii ani. Dar din Romania este cu siguranta cea mai complexa operatiune din ultimii ani. Experienta avem in interventii foarte complexe, dar nu am mai intalnit situatii ca aceasta. E foarte dificil de gestionat si trebuie avut mare grija", a mai spus Marin.

Pompierii au creat un baraj pentru a nu permite apei sa intre in pestera. De la Oradea au fost trimisi 500 de metri de cablu telefonic pentru a putea lua legatura cu salvatorii care intra in pestera.


Simona Laiu si Ovidiu Pop sunt cei doi speologi din Cluj, care au ramas blocati alaturi de colega lor din Baia Mare, Amati Odile, in pestera Cociului din judetul Bihor.

 

Comentarii Facebook