O shaormerie din Cluj a angajat refugiați sirieni. La Cluj nu se mai găsește forță de muncă

 

Patronul lanţului de shaormerii Rosa, din Cluj-Napoca, a angajat 5 refugiaţi sirieni, pentru că forța de muncă este tot mai greu de găsit.

 

Ideea a pornit de la faptul că forţa de muncă este destul de slabă în Cluj-Napoca în acest domeniu unde nu se cere prea multă pregătire. Am apelat la firme de recrutare de personal şi am avut angajaţi care stăteau puţin, astfel că ne-am decis să aducem refugiaţi sirieni de la Centrul din Şomcuta Mare. Cu această ocazie ne-am gândit să le şi oferim ajutor unor conaţionali ai noştri, un loc de muncă şi o şansă de integrare în România. Am mers, am discutat cu ei şi am selectat 5 tineri, care au şi venit anul trecut, le-am căutat chirie şi i-am angajat în cadrul lanţului nostru de shaormerii. Sunt harnici, se înţeleg bine cu colegii lor, i-am pus în ture cu români ca să înveţe limba română şi să se adapteze mai uşor şi mai repede. Servesc deja, lucrează şi la casa de marcat, vorbesc româneşte cu clienţii, dar vor face şi cursuri de limbă română, pentru a se perfecţiona”, a spus Eiad Molhem, patronul Rosa.

 

Pe lângă cei cinci ar urma să mai angajeze 3 refugiați, care acum stau la Centrul pentru refugiaţi din Şomcuta Mare.

 

Unul dintre angajații sirieni este Mahmoud Kerdi, 23 de ani, care acasă la el era student în ultimul an la Facultatea de Management, dar a fost nevoit să fugă din cauza războiului.

 

Am fugit anul trecut din cauza războiului şi pentru faptul că urma să fiu recrutat în armată. Mi-am lăsat familia în Siria. Am ajuns în Turcia, iar de acolo, pe mare, în Grecia, unde am rămas blocat. Am fost înscris într-un program al ONU, am optat pentru mai multe ţări europene, printre care şi România, şi am fost repartizat, ca refugiat, în România. Nu ştiam prea multe despre România, dar mă bucur că am ajuns aici. Îmi place ţara, îmi place Clujul, îmi plac oamenii că nu sunt naţionalişti, nu are nimeni treabă cu mine”, a spus tânărul sirian.

 

Un alt angajat a fost și el student la Istorie, în Damasc. Naef Alqari, 25 de ani, se gândește și el să rămână la Cluj și chiar s-a pus serios să învețe limba română, conform Mediafax.

 

Shaormeriile Rosa funcționează la Cluj-Napoca de mai bine de zece ani, iar într-un top realizat acum câțiva ani au primit titlul de cel mai bun local tip fast-food din oraș.

 

Eiad Molhem este om de afaceri sirian stabilit la Cluj-Napoca în 1995 și care a dezvoltat afaceri în domeniul depozitelor en gros, alimentaţiei publice şi imobiliare.

Comentarii Facebook