O echipă a Facultății de Drept Cluj la reprezentat România la o competiție europeană

 

O echipă a Facultății de Drept Cluj a reprezentat România în faza finală a competiției European Human Rights Moot Court Comptetition.

 

Competiția s-a desfășurat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului din Strasbourg, în perioada 12-16 februarie.

 

Echipa participantă a fost formată din Cristian Botu, Dorin Giurgi, Cristian Ioan și Călin Rus. Coach-ul echipei a fost doctorand Cristina Tomuleț. Echipa formată din cei patru studenți clujeni este singura echipă din România care s-a calificat în faza finală, unde au fost selectate 20 de echipe, dintre cele 97 de echipe care au trimis memorii, acestea reprezentând peste 30 de țări și peste 50 de facultăți de drept. EHRMCC (European Human Rights Moot Court Comptetition) este un concurs internațional de procese simulate, în limba engleză, organizat de ELSA International în parteneriat cu Council of Europe. Competiția, ce este deja la a V-a ediție, simulează procedurile unei plângeri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Câștigătoare a fost o echipă din Ucraina ce a învins în finală o echipă din Sofia. Locul III a fost ocupat de echipa prestigioasei Universități Cambridge, aceasta pierzând în semifinale contra bulgarilor. Comunicatul oficial de presă, emis de Consiliul Europei, poate fi consultat aici. 

 

Concursul a constat în selectarea a 20 de echipe ce urmau să pledeze pe baza unei spețe cunoscute cu câteva luni înainte. Selecția a avut loc în urma trimiterii a două memorii de câte 20 de pagini (unul pe partea de acuzare și unul pe partea de apărare). Cazul propus spre dezbatere anul acesta privea o situație ipotetică în care un terorist era supus unor tratamente contrare articolului 3 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului pentru ca autoritățile să poată preveni un atac cu bombă ce amenința societatea; ceva similar celebrului experiment filosofico-juridic ticking time bomb scenario. Discuțiile purtate priveau mai multe posibile încălcări ale articolelor 3, 6, 8, 13, 15, 17 din Convenție și ale articolul 1 din Protocolul numărul I la Convenție. Tot în legătură cu speța, existau zvonuri zvonuri că ar exista pe rolul Curții un caz contra Turciei, similar cu ceea ce era supus analizei echipelor.

 

Nivelul competiției a fost unul mai ridicat ca în anii trecuți, 97 de echipe înscrise în acest an, față de 50 anul trecut, printre care și cinci echipe de vorbitori nativi în faza finală (avantajul limbii engleze native fiind unul semnificativ în cazul pledoariilor). Concursul a fost unul solicitant (necesitând săptămâni întregi de pregătire), dar și interesant, prin însuși natura lui, totul culminând cu o experiență unică pentru toți – participarea la faza finală și posibilitatea de a interacționa cu oameni deosebiți într-un mediu aparte. Este de  că juriile au fost formate din oameni foarte bine pregătiți și care cunoșteau îndeaproape speța supusă dezbaterii, nivelul discuțiilor fiind unul ridicat. 

 

În a doua zi echipa a pledat în clădirea Consiliului Europei, într-o sală de ședință, împotriva echipei din Bulgaria ce a ieșit pe locul II la finalul competiției. Juriul a fost alcătuit din trei persoane, fostul Agent Guvernamental al Andorei, o membră a diviziei Rusiei pe lângă CoE și un cadru didactic universitar din Cehia. 

 

Echipa UBB în prima rundă, într-o sală de ședință a CoE.

 

În cea de a treia zi echipa a pledat în sala «Jarden» din incinta Curții Europene a Drepturilor Omului, împotriva unei echipe din Elveția, ce reprezenta facultatea de drept a Universității din Lucerna. Juriul a fost din nou unul de un înalt profesionalism, având în componența sa un avocat la CEDO, un Agent Guvernamental și, din nou, aceeași membră a diviziei Rusiei pe lângă CoE din ziua precedentă.

 

Studenții (de la stânga la drepta: Cristian Botu, Cristian Ioan, Călin Rus și Dorin Giurgi) alături de coach-ul echipei, Cristina Tomuleț (în mijloc)

Comentarii Facebook