O asociație propune montarea a CINCI defibrilatoare cardiace publice în Cluj-Napoca

 

O asociație propune montarea de defibrilatoare cardiace externe automate (DEA) în cinci puncte din Cluj-Napoca, pentru intervenție rapidă în caz de stop cardiac. 

 

Sunt dispozitive sigure şi eficiente atunci când sunt folosite de persoanele laice sau de salvatori profesionişti (în spital sau în afara lui). Folosirea DEA de către o persoană laică permite defibrilarea cu multe minute înainte de sosirea ajutorului calificat.

 

Programele DEA trebuie implementate în locurile publice ca aeroporturi, gari, autogari, institutii publice, institutii de invatamant, săli de sport, cladiri de birouri, unde stopul cardiac este deseori observabil şi salvatorii instruiti pot interveni rapid. Programele DEA pentru laici şi studiile folosind ofiteri de politie ca şi prim ajutor, au demonstrat o rată a supravietuirii de 49%-74%. 

 

Întregul potential al DEA nu a fost încă atins deoarece acestea sunt folosite în locuri publice, iar 60%-80% din stopurile cardio-respiratorii au loc acasă”, precizează reprezentanții Asociației Voluntarilor Antrenati în Tehnici de Ajutor și Resuscitare.

 

Proiectul își propune amplasarea a 5 defibrilatoare automate pe raza municipiului Cluj-Napoca in zonele in care traficul de persoane este cel mai intens: Gara, Primarie si Prefectura, Biblioteca Lucian Blaga, viitoarea sala polivalenta. 

 

De asemenea, ar urma ca 20% de angajații (circa 120 de persoane) fiecărei institutii unde va exista un defibrilator să fie instruiți în tehnici de prim ajutor, resuscitare și utilizare a DEA.

 

La nivel national, in cazul unui stop cardio-respirator (SCR) care are loc in afara spitalelor rata de supravietuire este de doar 1 pana la 5%. Pentru a mari sansa de supravietuire, lantul supravietuirii trebuie parcurs de la inceput la sfarsit. Veriga slaba in acest lant este defibrilarea precoce. Fibrilartia ventriculara este prima tulburare de ritm in cazul a 90% din pacientii cu SCR. Defibrilarea precoce este singurul tratament sigur in cazul fibrilatiei ventriculare. In caz de stop cardio-respirator rata de supravietuire dupa fibrilatia ventriculara scade cu aproximativ 7 pana la 10% cu fiecare minut cu care defibrilarea este intarziata.

 

Un aparat conceput special pentru ca persoanele fara pregatire medicala sa trateze SCR. Aparatul este la dispozitia persoanelor fara pregatire medicala. Utilizare raspandita la locul de munca, in gari si in alte locuri publice din toata lumea. Instruire usoara consta in 6 ore de curs de suport vital de baza / AED . Componenta vitala a oricarei truse de interventie de prim ajutor”, mai afirmă reprezentanții AVATAR.

Comentarii Facebook