Nu mai sunt bani pentru mutarea depozitelor toxice de la Turda

Autoritatile au mutat pana acum doar substantele periculoase care stateau in calea autostrazii Transilvania. Pentru inca 5.000 de metri patrati de teren care trebuie decontaminati nu mai sunt fonduri.

 

"A fost decontaminata o suprafata de 12.000 de metri patrati de teren, pe care trebuia sa treaca autostrada, dar mai este o bucata, de peste 5.000 de metri patrati, care nu a fost decontaminata”, a declarat pentru Stiri de Cluj Mihaela Rozor, comisarul sef al Garzii de Mediu Cluj. 

 

Ea spune ca o parte din deseurile luate din calea autostrazii au fost mutate la un depozit, dotat corespunzatorisi amplasat pe raza localitatii Moldovenesti. "O alta parte, cea in care substanta avea o concentratie mare, a fost trimisa in Germania, la singurul depozit care poate face incinerarea unor astfel de substante”, a mai spus Rozor.

Cei 5.000 de metri patrati de teren care sunt inca contaminati au fost separati de restul terenului printr-un zid. „Aceasta zona  e pazita permanent, dar nu se stie niciodata cand concetatenilor nostri le trece prin cap sa intre acolo si sa ia din nou subtante, care pot fi deosebit de periculoase”, sustine Mihaela Rozor.

Ea spune ca pentru decontaminarea intregii zone mai sunt necesare 10 milioane de euro. "Noi am facut un proiect de Hotarare de Guvern in acest sens, dar nu a fost aprobat”, mai spune comisarul sef al Garzii de Mediu.

Deseurile de hexaclorciclohexan (HCH) din apropierea municipiului Turda provin de la fosta Uzina Chimica Turda. Autoritatile estimeaza ca in jurul orasului sunt mai multe astfel de depozite, care inmagazineaza peste 15.000 de tone de substante periculoase.

Comentarii Facebook