Nesimțirea funcționarilor CJAS Cluj, la un pas să împiedice o tânără dependentă de dializa să vadă Roma

 

O tânără dependentă de dializă a fost la un pas să nu poată merge într-o excursie la Roma din cauza haosului din cadrul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj. 

 

Este vorba despre incompetența unui functionar de la Casa Judeteana de Asigurari Cluj care, ”ajutat” de sistemul informatic dezastruos al acestei institutii, ar fi putut impiedica o tânară dependentă de dializă să viziteze Roma.

 

Am incercat zilele trecute să depun o cerere la CJAS Cluj pentru eliberarea unui card european de care aveam nevoie pentru decontarea dializei pe care trebuie să o fac în data de 12 octombrie  la Roma. Am rămas stupefiată când, o funcționară de la camera 1B, mi-a spus că nu-mi poate elibera cardul pentru ca eu figurez angajată la o firmă din Mahmudia și că în programul lor apar ca asigurată la CJAS Tulcea. 

 

Nu mi-a venit să cred, eu fac dializă de aproape 10 ani, am certificat de încadrare în grad de handicap grav permanent, cu însoțitor, eliberată de autoritățile competente din Cluj în anul 2011, primesc îndemnizația în mod regulat tot din Cluj, figurez pe lista unui medic de familie din Cluj din data de 1.10.2011, sunt studentă în Cluj, am loc într-un cămin în Cluj, mai mult decât atât, fac dializa la centrul Fresenius din Cluj, de mai bine de un an. 

 

Aceeași Casă de Asigurări Cluj, care zice că nu figurez în evidențele ei, decontează costurile ședintelor de dializă pe care le fac o dată la două zile și asta, repet, de mai bine de 1 an … Sunt uluită, Asociația Claudia Safta a făcut eforturi uriașe ca eu, alături de câțiva prieteni cu aceeași suferință să vedem câteva zile Roma și nu vă puteți imagina ce este în sufletul meu… Ceva ce nici  în vis nu îndrăzneam să cred că se va putea împlini vreodată se putea implini, o excursie în capitala Italiei.

 

Acum văd ca totul se năruie din cauza unui sistem aberant, care își bate joc de noi de ani de zile, dacă nu mi se eliberează cardul trebuie să-mi platesc singură ședința de dializă la Roma și evident nu am acesti bani”, a declarat joi, 13 septembrie Paula Partnoi, studentă cu bursa de merit la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din Cluj-Napoca.

 

Am fost împreuna cu Paula să conving funcționarii de la CJAS Cluj că este o aberație de sistem faptul că această tânără nu figurează pe liste lor, o funcționară de la camera 1 B îmi explica rece, că nu este vina ei, că sistemul este defectuos și să mă adresez șefei ei, care este la etajul 2. Mi-a spus că nu îi poate elibera cardul până nu face dovada ca a fost asigurată în ultimii 5 ani. Am încercat să-i explic că este inadmisibil să pună bolnavii pe drumuri în loc să-și rezolve în interior erorile informatice ale sistemulul”, a explicat și Emanuel Ungureanu, președintele Asociației pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta.

 

Dacă joi după-amiaza lucrurile erau de-a dreptul gri, vineri dimineața Emanuel Ungureanu a reușit să facă minuni după ce a intervenit ”la cel mai înalt nivel posibil”. ”S-a găsit un artificiu pentru noi, dar pentru următorul caz cum va fi? Va fi umilit și pun în aceeașu situație, să înjure sistemul defectuos din sănătate”, a mai spus Emanuel.

 

Grupul de pacienți asistați de Asociația pentru Solidaritate și Empatie Claudia Safta va pleca în Italia în următoarele zile.

Comentarii Facebook