Muzeul de Istorie a Transilvaniei din Cluj e o RUINĂ. Obiectele istorice sunt ținute în BECI - FOTO

 

Prefectul Gheorghe Vușcan a descins la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, instituție închisă din 2009 pentru renovare, dar care s-a blocat din cauza litigiilor.

 

În cursul zilei de marţi, 8 aprilie, prefectul Gheorghe Ioan Vuşcan s-a întâlnit cu echipa de conducere a Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi a discutat despre situaţia critică în care funcţionează această instituţie de cultură, respectiv despre modalităţile de finalizarea a procesului de reamenajare muzeală demarat în anul 2009 şi care a fost abandonat după câteva luni, în februarie 2010 din cauza unui litigiu de natură juridică. 

 

Valoarea proiectului, cu finanţare din partea Ministerului Culturii, se ridica la acea vreme la suma de 13 milioane euro, din aceşti bani fiind cheltuiţi doar echivalentul a 7 milioane lei, pentru lucrări de împachetare şi mutare a exponatelor, de eliberare a sălilor muzeale, precum şi de iniţiere a noului concept de reamenajare muzeală. În urma unor contestaţii, Camera de Conturi Cluj şi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice au sesizat instanţa competentă cu privire la problemele constatate, instanţa urmând a se pronunţa asupra legalităţii contractului şi a decontării lucrărilor efectuate în urmă cu cinci ani.

 

În prezent, circa 450.000 de obiecte şi exponate de mare valoare pentru cultura transilvană, şi nu numai, sunt păstrate în condiţii improprii în demisolul şi subsolul clădirii, astăzi funcţionând doar mici expoziţii cu caracter temporar.

 

O altă problemă discutată a fost cu privire la un alt litigiu existent, de data aceasta, între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Primăria Municipiului Cluj-Napoca, aflat pe rolul instanţei de judecată, privind efectuarea unor lucrări de restaurare a faţadei clădirii efectuate în perioada 2008-2010. 

 

Multe săli din Muzeu au o altă destinaţie decât cea de expoziţie, în urma unei înţelegeri existente între Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei şi Facultatea de Istorie şi Filosofie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. 

 

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Ioan Vuşcan, a promis că va demara, în perioada imediat următoare, o serie de discuţii cu instituţiile responsabile pentru a găsi soluţii ”pentru deblocarea investiţiei şi redarea în circuitul turistic a unui impresionant patrimoniu istoric autentic al Transilvaniei, prin redeschiderea expoziţiei permanente a muzeului”. 

 

Prefectul îl va sesiza și pe vicepremierul Kelemen Hunor, ministrul Culturii. 

 

În 2011, directorul de atunci al Muzeului de Istorie al Transilvaniei, Ioan Piso, anunța ca il va da in judecata pe ministrul Culturii, Kelemen Hunor, pentru ca l-a demis in mod ilegal. Directorul sustinea ca a fost demis pentru ca a solicitat rezilierea contractului cu firma SC Artex, care a desfiintat expozitiile din cladirea muzeului. "Am protestat in modul cel mai vehement impotriva contractului fraudulos in valoare de 13 milioane de euro incheiat cu firma Artex S.A. si din care au fost achitate fara nici o justificare legala 1,7 mil. de euro. Un singur lucru a fost facut bine si anume fatadizarea, pentru care banii au fost avansati de primarie. Acum dl ministru refuza sa-si dea acordul pentru restituirea banilor catre primaria, care s-a simtit obligata sa ne dea in judecata", a mai spus Ioan Piso.

 

Directorul Muzeului de Istorie din Cluj, Ioan Piso, il da in judecata pe ministrul Culturii: M-a demis ilegal - VIDEO

Comentarii Facebook