Mons. Alexandru Nicula, fost secretar al Cardinalului Iuliu Hossu, a murit la vârsta de 102 ani



Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunță că Mons. Alexandru NICULA, Protopop Onorar şi Prelat Papal, fost secretar al Cardinalului Iuliu Hossu, a trecut în neființă, joi dimineața, la orele 09.00.

Acesta a murit la impresionanta vârstă de 102 ani, dintre care 75 i-a dedicat preoției.

Trupul Mons. Alexandru va fi depus în biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dej, pe care a ctitorit-o şi de care a fost profund legat sufleteşte.

Astfel, sâmbătă, 22 august 2015,va fi celebrată, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie pentru sufletul Mons. Alexandru la biserica din centrul Dej-ului, iar de la ora 12.00, Slujba de Înmormântare.

Părintele Alexandru Nicula s-a născut la 14 februarie 1913, în loc. Târlişua (BN). A absolvit Liceul "George Coşbuc" din Năsăud, după care a urmat cursurile Academiei de Teologie Greco-Catolică, pe care le-a încheiat la Cluj, în 1935. După absolvire a fost numit secretarul Episcopului Iuliu Hossu.

Şi-a continuat studiile teologice la Strasbourg şi Paris, în iunie 1940 obţinând licenţa cu specializările drept canonic şi filologie. Reîntors în ţară, s-a căsătorit cu Livia Veina iar la 21 noiembrie 1940, a fost hirotonit preot în Cluj-Napoca, de către Episcopul Iuliu Hossu. În Transilvania aflată sub ocupaţie hortystă i s-a refuzat confirmarea şi salarizarea, astfel, timp de patru ani a lucrat la Episcopie, alături de viitorul Cardinal Iuliu Hossu, care l-a plătit din banii săi proprii, aşa cum o va face şi în 1947, când încep persecuţiile împotriva Bisericii Greco-Catolice.

În ianuarie 1946, Părintele Nicula a fost numit protopop al Clujului, funcţie pe care o va deţine până în anul 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de regimul comunist.

A fost arestat pe 22 iunie 1948, refuzând să-şi renege credinţa, a fost pus în libertate, dar scos din casă şi obligat să părăsească Clujul. Aşa a ajuns să se stabilească în Dej. În 1951, a fost arestat din nou, a fost îndelung anchetat, după care, fără nici un fel de proces, a fost trimis la Canal, unde a rămas timp de un an şi jumătate, alături de foşti parlamentari, prefecţi, miniştri şi intelectuali de marcă.

După Canal, a lucrat la mai multe întreprinderi dejene ca economist. S-a pensionat în martie 1973, dar a continuat o activitate de apostolat, scriind, dând ore de franceză şi oferind îndrumare spirituală, oficiind botezuri şi căsătorii în clandestinitate.

După ieşirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice din 1989, Mons. Alexandru şi-a reluat activitatea de preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla ca şi protopop onorar şi ajutând la reactivarea parohiilor greco-catolice din Protopopiatul Dej. În anul 1995 a fost ctitor al bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dej.

Ce erudit teolog şi filolog, a desfăşurat o intensă activitate intelectuală, publicând numeroase traduceri ale unor opere teologice şi, în anul 2003, un volum de publicistică – „Cristos răstignit a doua oară?”, cuprinzând articole şi editoriale publicate în perioada martie 1990 – decembrie 2002, în revista dejeană „Deşteptarea credinţei”, pe care a condus-o mai bine de un deceniu.

Pentru meritele vieţii de credinţă, Sfântul Părinte Ioan-Paul al II-lea i-a conferit, în 9 iunie 2003, titlul de Prelat Papal.

Pentru activitatea sa a primit din partea reprezentanţilor autorităţilor titlurile de Cetăţean de Onoare al Dejului şi Cetăţean de Onoare al comunei Târlişua.

În semn de apreciere, de veneraţie pentru tot ceea ce a însemnat viaţa Mons. Alexandru Nicula pentru Biserica Greco-Catolică trecută prin valurile tulburi ale persecuţiilor, în cadrul cărora a rămas neclintit, ca un stâlp al credinţei şi un model, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla i-a înmânat, în 17 februarie 2013 – data la care pr. Alexandru era aniversat la împlinirea a 100 de ani – Diploma ‘Sf. Iosif’ şi cea mai înaltă distincţie a Eparhiei de Cluj-Gherla, Crucea ‘Sfântul Iosif’.

Comentarii Facebook