Miercuri 24 Aprilie

Mitropolitul Clujului, IPS Andrei, intervine în scandalul colindului antisemit de la TVR Cluj

 

Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei, a făcut o declarație pe tema colindului antisemit difuzat pe TVR 3 de postul regional TVR Cluj.

 

Cred că a fost un eveniment nefericit. Nu ştiu dacă lucrul acesta a fost făcut conştient de colindătorii respectivi, eu cred că nu au făcut-o cu bună ştiinţă. Nu ştiu dacă poate fi taxat folclorul nostru. Oricum, poporul român nu este antisemit. Mântuitorul Isus Hristos, după trup, este evreu şi noi prăznuim naşterea Lui şi ne bucurăm, cum am putea fi antisemiţi? Cred că i s-a dat prea mare amploare cazului, nu cred că s-au gândit deloc cei ce l-au colindat. Până la această vârstă am auzit multe colinde şi am colindat multe colinde, dar colindul respectiv, până când nu s-a făcut caz de el, nu l-am auzit”, a spus Mitropolitul Andrei.

 

TVR a primit deja o amendă de 50.000 de lei de la CNA pentru neglijența care a pornit de la TVR Cluj.

 

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a amendat RATUC și Centrul Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale, cu câte 5.000 de lei, pentru colindul antisemit.

 

RATUC a primit amenda pentru că are în subordine ansamblul ”Dor Transilvan”, care a cântat colindul în care a fost folosit termenul ”jidovi”, în emisiunea de pe TVR 3.

 

O amendă de 5.000 de lei a fost aplicată și Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Cluj, care a ales colindul cântat la TVR 3. 

 

Directorul CJCPCT Cluj, Tiberiu Groza, care era şi director artistic al Ansamblului ”Dor transilvan”, şi-a dat deja demisia din funcție.

 

Adevărul despre colindul antisemit difuzat de TVR Cluj, pe TVR 3: La pupitrul de coordonare era un membru al comunitatii evreiesti din Cluj

Comentarii Facebook