Mircea Miclea, despre homeschooling: ”Aș sfatui parintii sa nu recurga la homeschooling”

 

Profesorul clujean Mircea Miclea, fost ministru al Educației, se declară împotriva sistemului de homeschooling. 

 

Pe baza cercetarilor de specialitate, as sfatui parintii sa nu recurga la aceasta solutie”, a spus Mircea Miclea, psiholog, profesor la Departamentul de Psihologie din Universitatea Babes-Bolyai, fost ministru al Educatiei si presedinte al Comisiei prezidentiale pentru Educatie care a elaborat legea educatiei.

 

Profesorul clujean susține că s-a ajuns la acest fenomen din mai multe motive: nemulțumirea părinților față de calitatea sistemului de învățământ, democratizarea accesului la informatie prin tehnologiile digitale si faptul ca ”tot mai multi oameni au mijloacele financiare care le permit sa ofere copiilor lor homeschooling”, relatează hotnews.ro.

 

Homeschoolingul este legal doar daca de el beneficiaza copii cu cerinte educationale speciale sau nedeplasabili din motive medicale, conform art 25, aliniat 2, din Legea Educatiei Nationale. Aceasta inseamna ca, daca vrei ca institutiile statului roman sa recunoasca aceasta forma de invatare, trebuie sa faci dovada ca copilul tau se incadreaza intr-una dintre cele doua categorii. Daca nu se incadreaza, el nu poate obtine diplomele si beneficiile aferente conferite de statul nostru.

 

Dincolo de aspectele legale, pe baza cercetarilor de specialitate, as sfatui parintii sa nu recurga la aceasta solutie. Scoala ofera nu numai continuturi cognitive, ci si competente socio-emotionale, esentiale pentru succesul in viata si care se pot forma doar in colectivitatea scolara. E greu sa dobândesti abilitati de comunicare, sau de leadership, sau de rezolvare a conflictelor, sau de lucru in echipa - competente extrem de apreciate de angajatori, studiind doar acasa.

 

De altfel, homeschoolingul este o exceptie in toate sistemele educationale din lume; se justifica numai pentru cazurile mentionate sau pentru situatiile in care copiii locuiesc in zone foarte indepartate de o scoala (cazul unor zone din Australia, de pilda). Nu am pus si aceasta situatie in legea noastra pentru ca Romania nu are astfel de caracteristici geografice”, a precizat Miclea.

 

Acesta susține că pentru copiii cu nevoi speciale homeschooling - ul ”e garantia ca ei pot dobindi certificate si diplome care sa fie acoperite de cunostinte si care sa le asigure egalitatea de sanse cu colegii lor mai favorizati de soarta. Statul e obligat sa ofere aceasta oportunitate celor dezavantajati. Ar fi imoral si ilegal sa nu o faca. Pe de alta parte, exista riscul ca educatia oferita acasa sa fie de mult mai slaba calitate decit cea de la scoala.

 

Daca nu am fi pus conditionalitatile mentionate la homeschooling, ne trezeam ca un parinte - care poate fi si incapabil, alcoolic sau abuziv - poate spune ca nu-si mai aduce copilul la scoala, pentru ca face el homeschooling cu copilul. Ori asta inseamna sa dezavantajezi enorm pe acel copil, sa ii reduci dramatic sansele de dezvoltare a carierei.

 

Majoritatea meseriilor actuale necesita abilitati de munca in echipa, de comunicare, de colaborare, de management al relatiilor tale interpersonale (cu colegii de munca, cu clientii, cu autoritatile), or e foarte greu, adesea imposibil sa dobindesti aceste abilitati invatind la tine in living, chiar in varianta ca ai cel mai bun “profesor particular”. Nici un “profesor particular” nu poate sa reproduca la tine in living experientele socio-emotionale pe care ti le ofera integrarea intr-o comunitate scolara”.

Comentarii Facebook