Ministrul Sanatatii Attila Cseke a marsaluit alaturi de sute de oameni la Cluj de ziua maghiarilor de pretutindeni- VIDEO

Ministrul Sanatatii Attila Ceske e ales sa sarbatoreasca Ziua maghiarilor de pretutindeni la Cluj, considerand ca orasul de pe Somes reprezinta un centru important al maghiarimii din Romania.

 

 

"Cluj-Napoca este un important centru al Transilvaniei si un important centru si pentru comunitatea maghiara din Romania si din Ardeal, iar ziua de 15 martie este o zi a maghiarilor de pretutindeni care se sarbatoreste nu numai in Ardeal, dar in toate partile lumii unde sunt maghiari. Este evenimentul cel mai important al anului, din punctul de vedere al comunitatii, care arata acea solidaritate de care avem nevoie pe parcursul anului pentru toate generatiile din aceasta comunitate", a declarat ministrul Cseke Attila.

 

 

Astazi se implinesc 162 de ani de la Revolutia maghiara. O sarbatoare care naste patimi atat in randul reprezentantilor comunitatii maghiare, cat si in randul extremistilor romani. In timp ce comunitatea maghiara sustine ca momentul a fost unul extrem de important pe ei, extremistiii romani spun ca revolutia maghiara nu a fost o miscare de desteptare a natiunilor din imperiul habsburgic, ci doar una de divizare a imperiului in folosul maghiarimii, astfel incat ei sa ramana cu teritoriile din est, iar austriecii cu cele din vest.

 

 

Comunitatea maghiara crede in revolutia de la 1848, asa ca astazi sute de clujeni de etnie maghiara au iesit in strada pentru a-si sarbatori ziua.

 

 

"Pentru mine personal, 15 martie inseamna, in primul rand determinarea tinerilor care au pornit aceasta revolutie de la 1848, care chiar daca a fost la sfarsit infranta, totusi a lasat in urma niste consecinte care nu au mai putut fi remediate de catre Imperiul Habsburgic", a declarat la Cluj ministrul Sanatatii Cseke Attila.

 

 

Comentarii Facebook