Mihai Lucan: Rromii doneaza putine organe! Medicii clujeni au un caz in care parintii au refuzat sa mai doneze un rinichi - VIDEO


Profesorul universitar Mihai Lucan, seful Institutului de Urologie si Transplant Renal (IUTR) Cluj, a declarat ca populatia rroma doneaza putine organe.

Profesorul Lucan sustine ca aceeasi problema este intalnita si in SUA, unde rata de donatie in randul populatia de culoare si hispanicii este scazuta.

"Negrii doneaza mult mai putin decat albii, desi nevoia de transplant a populatiei de culoare este mai mare decat a celor albi. Negrii fac hipertensiune si diabet si sunt obezi. Rata de donare de la negri si de la hispanici este mult mai mica decat de la caucazieni. Acelasi lucru, ca sa nu fac unele parafraze interpretabile intr-un mod neadecvat de catre societatea civila, se intampla si in tara noastra. Unele populatii asemanatoare (n.red. populatia rroma) au o rata mult mai mica decat alte populatii", a declarat Mihai Lucan.

Chirurgii clujeni se confrunta acum cu un caz, in care parintii unui bebelus de etnie rroma au refuzat sa mai doneze un organ pentru copilul lor.

"Bebelusul este unul de rromi si au fost de acord initial sa ii doneze un organ. Acum s-au razgandit. Vom vedea in urmatoarele ore ce se va intampla", a mai spus Lucan.

Comentarii Facebook