Avalansa de turisti de la Salina Turda afecteaza calitatea aerului din minele de sare

Miile de turisti care au trecut pragul Salinei din Turda, in ultimele saptamani, au dus la cresterea concentratiei de dioxid de carbon. Masuratorile au stabili ca nivelul de CO2 este de aproape doua ori mai ridicat.

Directorul Salina Turda-Durgau, Ovidiu Mera, a declarat pentru Stiri de Cluj.ro ca "in ultimele zile au fost facute analize ale aerului din salina si ca s-a stabili ca in mina este o concentratie de aproape doua ori mai mare de dioxid de carbon,  decat inainte de terminarea lucrarilor. Insa nu este depasit continutul maximal admis. De asemenea, in salina a crescut si temperatura, tot din cauza numarului mare de vizitatori, care pe langa faptul ca afecteaza aerul il si incalzesc".

Mera a declarat ca saptamana viitoare vor ajunge la Salina de la Turda reprezentantii Institutului National de Recuperare, Medicina Fizica si Balneoclimatologie din Bucuresti, cu care va discuta "posibilitatea demararii unui studiu de microclimat. Vrem sa stabilim exact calitatile curative pe care le are Salina de la Turda si eventual mai apoi sa o introducem in programul finantat de Ministerul Muncii, de turism balnear. Dar pentru asta avem nevoie de acest studiu, care este de lunga durata. Mai intai trebuie luate probe atat in sezonul rece, cat si cald si facute studii pe animale de laborator, pentru a vedea efectele, iar apoi pe loturi de pacienti. Ma voi intalni cu doctorul Iuri Simionca, cel mai cunoscut specialist roman in domeniu, si voi discuta".

In prezent, doar salinele de la Praid, Targu Ocna si Slanic-Prahova au astfel de studii de microclimat si sunt incluse in programul national de turism balnear. Salina din Turda mai are nevoie si de asigurarea unor spatii de cazare pentru turisti pentru a intra in programul finantat de Ministerul Muncii.

 

Directorul Ovidiu Mera a declarat ca acest lucru se va rezolva prin construirea unui hotel in vecinatatea minelor de sare, dar si cu ajutorul proprietarilor de pensiuni din zona, care ar putea gazdui o parte din turisti.

Comentarii Facebook