Medicii de familie din Cluj sunt in greva japoneza miercuri, 16 martie! Vezi ce nemultumiri au

 

Asociatia Medicilor de Familie Cluj protesteaza miercuri, 16 martie, fata de prevederile noului Contract cadru pentru 2011 – 2012. Cadrele medicale vor purta banderola alba.
 
"Medicii vor consulta toti pacientii si vor oferi toata gama de servicii, dar vor purta banderola alba si vor afisa in sala de asteptare anuntul pentru greva", precizeaza reprezentantii Asociatiei Medicilor de Familie Cluj intr-un comunicat de presa.
 
Medicii de familie sunt nemultumiti de ingradirea accesului in sistemul sanitar, prin limitarea consultatiilor la 20 pe zi si interzicerea de a elibera retete compensate si bilete de trimitere oricarei persoane care nu se incadreaza in cele 20 de consultatii, chiar daca este asigurata.

"Obligarea medicului sa presteze servicii care nu tin de competenta acestuia si fara a fi platit (obligativitatea de a edita cardurile de sanatate - pentru toti pacientii peste 14 ani - ceea ce inseamna mai mult de 1000 de carduri pentru fiecare medic). Obligativitatea de a finanta din surse proprii informatizarea sistemului de sanatate. Impunerea unui buget orientativ pentru prescrierea de medicamente, ceea ce pune medicul in situatia de a decide care pacienti beneficiaza de medicamente compensate si care nu (desi toti au dreptul prin calitatea de asigurat) si obliga medicul sa prescrie mai putine medicamente, chiar daca el stie ca pacientul are nevoie de o schema completa de medicamente", se arata in documentul citat.

De asemenea, medicii de familie sunt nemultumiti de "scaderea finantarii cabinetelor de medicina de familie, in paralel cu cresterea taxelor si cheltuielilor impuse pentru cabinetele noastre de acelasi legiuitor. Obligarea medicilor sa efectueze vaccinari unor persoane care nu se regasesc pe lista lor de pacienti, si pentru care nu sunt platiti".

 

Medicii de familie sustin ca asteapta un raspuns de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Joi, 17 martie, ei se vor duce la DSP Cluj pentru a cere certificatul de conformitate pe baza caruia se pot angaja in strainatate. Actiunea reprezinta o noua forma de protestfata de modul in care sunt tratati de Ministerul Sanatatii.

Comentarii Facebook