Manevra greşită pe care o fac şoferii când se află în sensul giratoriu

 

Cum trebuie să semnalizaţi într-un sens giratoriu sau cine are proritate la ieşire din sens în cazul în care sunt mai multe benzi de mers?

 

În Codul Rutier, doar două articole fac referire la sensul giratoriu. Articolul 55 stabileşte că sensul giratoriu este o intersecţie dirjată iar articolul 57, aliniatul 4, prevede că:

 

”În intersecţiile cu sens giratoriu, semnalizate ca atare, vehiculele care circulă în interiorul acestora au prioritate faţă de cele care urmează să pătrundă în intersecţie”. Despre senul giratoriu nu se vorbeşte nici în Regulamentul de aplicare al Codului Rutier. Actul normativ prevede doar că într-o astfel de intersecţie oprirea este interzisă (Art. 142, lit. f).

 

Cum trebuie să procedaţi corect în sensul giratori?

 

La apropierea de sensul giratoriu, observati din timp activitatea celorlalti participanti la trafic, semnele de circulatie si eventualele semafoare. Inscrieti-va din timp pe banda corespunzatoare directiei pe care doriti sa o urmati.

 

Vă asigurati, semnalizati si efectuati manevra de schimbare a directiei in timp util. Reduceti progresiv viteza autovehiculului, din timp si fara franari bruste.

Acordati prioritate autoturismelor care sunt deja in intersectie.

 

În cazul în care viraţi la dreapta, trebuie să semnalizaţi 'dreapta' şi să vă înscrieţi pe banda dreaptă şi continuaţi să semnalizaţi până vă înscrieţi pe direcţia coprespunzătoare.

 

Dacă viraţi la stanga, trebuie să semnalizaţi 'stânga' şi să vă înscrieţi pe banda stângă a sensului giratoriu. Vă păstraţi această poziţie până treceţi de ieşirea dinaintea celei dorite; atunci vă asiguraţi, semnalizaţi şi treceţi pe banda dreaptă pentru a urma ieşirea dorită.

 

Dacă mergeţi înainte, semnalizaţi stânga intrarea în intersecţie, vă încadraţi de preferat pe prima banda şi semnalizaţi dreapta când vă apropiaţi de ieşirea dorită. Chiar dacă aceste reguli par a fi destul de simple, de foarte multe ori sunt pur şi simplu ignorate de şoferi.

 

Mulţi dintre conducătorii auto nu semnalizează manevrele din sensul giratoriu şi nici nu acordă prioritate de trecere celor care au acest drept. Instructorul auto Constantin Alecsa spune că de vină ar fi faptul că circulaţia prin sensul giratoriu nu este foarte bine reglementată de legislaţia de specialitate, scrie adevarul.ro.

 

"Codul Rutier are foarte multe lacune. Reglementarea circulaţiei în sensul giratoriu este una dintre ele. Este păcat că niciodată nu sunt luate în considerare propunerile pe care noi le facem atunci când se discută modificări ale legislaţiei rutiere", a precizat Constantin Alecsa.

Comentarii Facebook