Mâncați pâine? La Cluj s-a găsit pâine cu aditivi chimici, prezentată ca fiind BIO

 

Poliția și Protecția Consumatorilor Cluj au descins la brutăriile din județul Cluj și au găsit foarte multe nereguli. 

 

Controlul s-a făcut în 1 septembrie, participând 215 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. Au fost verificate 540 de societăţi comerciale, persoane fizice, fiind verificate şi 415 mijloace de transport. 

 

A fost depistată o infracţiune de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor, aplicate 156 de sancţiuni contravenţionale, din care 22 sancţiuni contravenţionale la Legea 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite republicată şi 134 sancţiuni contravenţionale la alte acte normative. 

 

Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate se ridică la 148.240 lei, iar valoarea bunurilor ridicate în vederea confiscării este de 3.155 lei.

 

La data de 2 septembrie a.c., în urma controlului la o brutărie, s-a constatat că se fabrica şi comercializa „franzelă neagră feliată-produs natural pe vatră”, având trecute ca ingrediente pe ambalaj şi în reţetar: ”făină neagră de grâu, apă potabilă, drojdie şi sare iodată”, iar în fapt pentru fabricarea franzelei negre se folosea făină de grâu de o calitate inferioară şi aditivi chimici, produsul fiind prezentat ca natural.

 

Totodată, s-a procedat la cântărirea a două loturi de produse existente pe stoc, respectiv ”franzelă feliată şi ambalată de 700 grame”, unde din 30 de bucăţi cântărite, doar 7 bucăţi aveau cantitatea de 700 grame, iar celelate de 23 bucăţi erau sub gramajul  legal. 

 

De asemenea, din lotul de 17 bucăţi ”franzelă albă feliată şi ambalată de 500 grame”, doar o bucată avea gramajul înscris pe etichetă, restul fiind sub gramaj.

 

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune cu privire la calitatea mărfurilor faţă de administratorul societăţii”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Cluj, Simona Vornicu.

 

O societate a fost amendată cu 60.000 de lei și confiscarea a 140 de kilograme de produse de panificatie, reprezentand paine si produse de panificatie- marfă expirată şi alterată, precum şi suspendarea activităţii societăţii pe o perioada de  3 luni. 

Comentarii Facebook