Magazinele de vise din Cluj se inchid de astazi, 1 Decembrie! Primaria a declansat lupta importiva plantelor etnobotanice


Magazinele de vise se inchide de astazi, 1 decembrie, dupa ce consilierii locali au adoptat o hotarare prin care comercializarea, detinerea si distribuirea plantelor etnobotanice este interzisa.

Alesii au stabilit ca pe o raza de 2 kilometri in jurul unitatilor de invatamant astfel de magazine de vise nu au voie sa functioneaze.

"Din 1 decembrie, in Cluj Napoca este interzisa comercializarea, detinerea si distributia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinatii din plante cu efect halucinogen sau euforic, pe o rază de doi kilometri fata de unitatile de invatamant, lacasurile de cult si institutiile religioase din municipiu. Masura a fost luata pentru stoparea comercializarii substantelor care aduc atingere sau pun in pericol viata si sanatatea populatiei, ordinea si linistea publica", a declarat primarul Sorin Apostu.

Amenzile care vor fi aplicate magazinelor care inca vor vinde plante etnobotanice sunt intre 2.000 si 2.500 de lei.

Primaria Cluj Napoca a mai incercat sa inchida aceste magazine de vise, dar fara succes pentru ca patronii acestora au fost in permanenta cu un pas inaintea legii.

"Plantele, substantele si preparatele de acest gen care se comercializeaza in prezent au ramas in afara reglementarilor legale in vigoare. Ele nu fac parte din categoria celor cuprinse in Legea nr. 339/2005 privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, precum si in tabelele I, II si III care precizeaza plantele, substantele si preparatele stupefiante si psihotrope interzise comercializarii. Desi prin O.U.G. nr. 6/2010 si H.G. nr. 575/2010 aceste tabele au fost completate cu noi categorii de plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope interzise comercializarii, comerciantii au gasit alte substante cu acelasi efect, care nu apar pe lista celor interzise", sustin oficialii administratiei locale.

Primaria sustine ca potrivit Ordonantei de Guvern 21/1992 aceste magazine, care functioneaza in special noaptea, si care pun in pericol "viata, sanatatea sau securitatea consumatorilor", pot fi inchise, dar poate fi interzisa si "producerea, importul si comercializarea produselor falsificate sau contrafacute".

Comentarii Facebook