Miercuri 24 Aprilie

Luptatori anticomunisti din gruparea "Partizanii Regelui Mihai", deshumati la Santejude-Vale, langa Gherla


Ramasitele pamantesti ale celor doi luptatori anticomunisti, membri ai gruparii "Partizanii Regelui Mihai", au fost deshumate astazi in localitatea Santejude-Vale, comuna Taga.

Operatiunea de cautare si desgropare a osemintelor lui Ionita Mahalean si Ioan Moldovan, impuscati de Securitate si ingropati de rude in noapte de 5 octombrie 1948, a fost condusa de Centrul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania (CICC).

Marius Oprea, coordonatorul Cenmtrului, a declarat ca cei doi faceau parte din gruparea "Partizanii Regelui Mihai", care s-a constituit la Cluj, dar a activat si la Gherla si Turda.

"Pe langa denumirea de Partizanii Regelui Mihai, organizatia mai este cunoscuta si sub numele de Partizanii Majestatii Sale Regele Mihai I sau Armata Alba, ori, dupa unele surse, Garda Alba. Organizatia s-a extins in localitatile urbane din apropierea Clujului, de la Turda si pana la Gherla, avand foarte multi aderenti in zona rurala din jurul acestor orase. Initiatorii isi propuneau sa lupte impotriva regimului comunist  si pentru readucerea regelui in fruntea tarii, de unde fusese indepartat in mod ilegal la sfarsitul anului 1947. Persoanele care au aderat la aceasta organizatie clandestina proveneau din medii sociale diferite, de la muncitori si tarani pana la preoti, notari, invatatori, profesori si militari deblocati sau chiar activi. Gruparea a fost depistata de catre Securitate, prin tradare, in luna mai  1949 pe cand era inca in faza de constituire si organizare. Zeci de oameni au fost arestati, anchetati, torturati si apoi condamnati la multi ani de inchisoare, unii fiind chiar omorati fara nici un fel de judecata", a mai completat Marian Oprea, coordonatul Centrului pentru Investigarea Crimelor Comunismului din Romania.

Ultimii luptatori din aceasta grupare s-au refugiat in satul Santejude-Vale, comuna Taga, langa Gherla. Acolo au fost gasiti de Securitate Ionita Mahalean si Ioan Moldovan, care au fost impuscati la lizera padurii sub ochii rudelor.

"La ultima lor cina cei doi au mancat struguri, dovada ca am gasit samburi in stomacul lor. Asta s-a iontamplat cel mai probabil in podul casei din Santejude-Vale unde erau adapostiti clandestin de un localnic. Acolo au fost tradati de o femeie, care a chemat Securitatea. Pe ei i-au impuscat pe dealul Ucisor", a declarat Marius Oprea.

Ramasitele au fost predate la IML Cluj, iar Parchetul Militar Cluj a demarat o ancheta in acest caz.

Comentarii Facebook