La Cluj te poți DROGA liniștit. Singurul laborator antidrog din Transilvania e stricat de câteva luni

 

Singurul laborator de depistare a drogurilor din Transilvania, cel de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj, este defect de câteva luni. Cosumatorii și traficanții sunt eliberați, pentru că nu sunt probe.

 

Aparatul s-a defectat în luna mai, iar Poliţia Română nu are bani ca să îl repare. Acum, probele sunt trimise la București pentru analiză, iar suspecții sunt eliberați pentru că nu pot fi reținuți mai mult de 24 de ore. 

 

Un astfel de caz s-a petrecut la Festivalul Peninsula, când cinci tineri care se drogau cu haşiş au fost eliberaţi pentru că polițiștii nu au putut stabili pe baze științifice dacă ce aveau asupra lor era un drog sau o altă plantă. Aceștia vor fi rechemați la audieri după ce vor veni de la București rezultatele analizelor de laborator. Ancheta ar putea fi compromisă total până atunci.Până nu ştii cu exactitate despre ce fel de substanţă este vorba în cazul suspecţilor nu poţi să îi pui sub acuzare. De reţinut pentru 24 de ore şi eventual arestare nici nu poate fi vorba. În prezent, trimitem probele la Bucureşti, unde sunt testate şi de unde ni se comunică rezultatul. Totul durează între şapte şi 14 zile”, a spus un poliţistul de la DIICOT. În acest interval, consumatorii sau traficanții se pot înțelege și pot identifica soluții legale pentru a scăpa de pedeapsă.

 

Laboratorul de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Cluj nu a mai fost reparat pentru că de mai bine de un an Inspectoratul General al Poliţiei Române nu şi-a plătit facturile către firma care se ocupă de întreținerea acestuia. Astfel, deși vorbim despre un laborator de depistare a drogurilor foarte performant, de tipul GC-MS, BCCOA Cluj nu îl poate folosi.

 

Aparatul de la Cluj a mai fost stricat şi în 2012. Firma care asigură mentenanţa l-a reparat şi a emis o factură în valoare de 12.000 de lei către IPJ Cluj, care este ordinatorul de credite al BCCOA Cluj. De mai bine de un această factură nu a fost achitată iar acum când aparatul s-a stricat din nou, cei de la societatea în cauză au refuzat să mai vină şi au motivat că până când nu li se plăteşte factura din 2012, nici nu vor veni”, a mai afimat un poliţist de la BCOOA Cluj.

 

Șeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, recunoaște situația și spune că Poliția Cluj nu are cum să achite acestă sumă pentru că nu este trecută în buget. ”Banii vin de la Bucureşti cu destinaţie precisă. Eu nu pot să iau banii dintr-o parte şi să îi mut în alta”, a spus chestorul Păcurar. 

Comentarii Facebook