La Cluj s-a inventat jeleul cu nanoparticule de aur! Ce gust are

 

Cercetătorii de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au inventat ”Golden Jelly”, un jeleu de portocale, căpşuni şi cocos, cu nanoparticule de aur.

 

Rețeta face parte din lucrarea de diplomă a unuia dintre cei trei cercetători.

 

Prin adăugarea de nanoparticule de aur la jeleul din fructe – portocale, căpşuni şi cocos, se prelungeşte durata de valabilitate a produsului, iar aceste nanoparticule au şi caracteristici antibacteriene şi antioxidante. Am folosit extracte naturale, compuşi biologici activi. Sper că este un proiect inovativ şi să îl regăsim pe piaţă, în alimentaţie, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fără să intervenim asupra valorii nutritive. În jeleurile obişnuite se adaugă cantităţi mai mari de zahăr, depăşind 30%, pe când la acest produs zahărul este sub 15%. M-am gândit să aibă denumirea ”Golden Jelly”, dacă tot vorbim de aur”, a spus Adrian Martău, student din anul IV de la Facultatea de Ştiinţa şi Tehnologia Produselor Alimentare. 

 

Dan Vodnar, unul dintre coordonatorii echipei, a explicat că noul jeleu este net superior celor de pe piață. ”Ideea acestui jeleu cu care venim noi acoperă un segment de piaţă al consumatorilor care îşi doresc jeleuri din extracte naturale. Utilizăm pectină, nu gelatină, extracte naturale din fructe şi plante”, a spus Dan, care are vrea ca acest jeleu să ajungă în industrie.

 

Nanoparticulele de aur din aceste jeleuri provine din sarea de aur, care se dizolvă în apă. Un gram costă 100 de euro.

Comentarii Facebook