La Cluj nu mai sunt bani de analize de laborator! Bătaia de joc e EPICĂ și cu repetiție anuală

 

Clujenii care sunt asigurați la sistemul public de sănătate nu pot să își facă analizele în mod gratuit pentru că nu sunt bani. 

 

Suntem la finalul lunii martie și încă nu a fost aprobat bugetul Casei de Asigurări de Sănătate Cluj, astfel că spitalele și laboratoarele de analize lucrează pe bugete de avarie. Se face o medie a anului trecut și se alocă o sumă modică, ce urmează să fie suplimentată când bugetul va fi aprobat. În cazul laboratoarelor de analize aceste sume s-au epuizat și pacienții sunt puși pe liste de așteptare.

 

Cristina este unul dintre miile de clujeni care suferă din cauza acestei situații, care se repetă în fiecare an, lentoarea cu care se aprobă bugetul și așa insuficient. 

 

Sunt proaspata viitoare mamica (sarcina are doar 8 saptamani) si consider ca este o bataie de joc fata ne noi mamicile si fata de micutii care inca nici nu au venit pe lume..sa nu ne putem face analizele strict necesare de sange din primul trimestu de sarcina (pentru ca nu sunt fonduri). Spun asta deoarece la orice laborator din Cluj am incercat...unii nu stiu cand o sa aiba fonduri, iar altii au fonduri pentru luna iunie (adica in al doilea semestru de sarcina cand deja ar trebui alt set de analize)...Si pe langa asta nici macar la Spitalul de Infectioase nu au fonduri pentru analizele necesare...ce sa mai spun ca nici macar nu raspund la telefon. Mi se pare foarte trist in Romania secolului 21 sa ne batem joc de populatie... Sper... sa se faca ceva in acest sens...sa nu fim umilite de sistemul de sanatate romanesc”, ne-a relatat Oana.

 

Bugetul pe trimestrul 1 pentru Asistența Medicală de Specialitate pentru specialitățile paraclinice în suma de 3.444 mii lei a fost transmis prin fila de buget, repartizat astfel: 1.084 mii lei - ianuarie 2015, 1.084 mii lei - februarie 2015, 1.276 mii lei - martie 2015. Ultima solicitare a CAS Cluj pe acest tip de asistență a fost pentru o medie lunară de 1.787 mii lei, până la această oră nefiindu-ne comunicată fila de buget cu sumele aprobate”, a declarat directorul CAS Cluj, Emilia Groza. 

 

Între timp, clujenii plătitori de impozite au două opțiuni: fie să se înscrie pe listele de așteptare, fie să plătească sute de lei la laboratoarele private. 
--------------------

UPDATE

 

Directorul Spitalului de Boli Infecțioase, Ioan Mureșan, a declarat că la laboratorul de analize fondurile se termină în primele 12 zile ale lunii, dar că pentru gravide se fac excepții. ”Am dat dispoziție ca pentru gravide să se suplimenteze fondurile. Astfel că le invităm pe toate să își facă analizele pe strada Motilor la Centrul de Diagnostic și Tratament”, a spus Mureșan.

Comentarii Facebook