Kiat ataca Consiliul Judetean (CJ) Cluj: Noi nu "umflam" preturile. CJ Cluj vrea lucrari slab calitative


Reprezentantii Kiat Group acuza Consiliul Judetean Cluj si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Privat (RAADPP) in privinta contractului de modernizare a 420 de kilometri de drumuri judetene.

Kiat a facut o serie de precizari, in ruam acuzatiilor lansate de CJ Cluj, care ameninta chiar si cu rezilierea contractului de proiectare si executie, pe motiv ca firma turca propune preturi mai mari decat cele licitate.

1 - Contractul este un contract de proiectare si executie, proiectantului revenindu-i raspunderea pentru lucrarile proiectate, constructorului pentru lucrarile executate si ambilor pentru comportarea in timp a constructiei.

2 - Proiectul tehnic se impune a fi elaborat in conformitate cu cerintele caietului de sarcini al licitatiei si cu respectarea standardelor si normativelor in vigoare

3 - Proiectele tehnice intocmite pentru cele cinci tronsoane de drumuri judetene corespund cerintelor tehnice si calitative impuse de normativele in vigoare, respecta indicatorii tehnico-economici aprobati la faza SF (n.red. studiu de fezabilitate), asigura o calitate corespunzatoare a lucrarilor, sunt adaptate la realitatile din teren, si se incadreaza in bugetul ofertat.

4 - Toate preturile unitare sunt cele din oferta initiala in proiectul propus neaparand nici un material nou, neofertat.

5 - Neconcordantele de ordin tehnic ce nu corespund ofertei initiale la care fac referire reprezentantii RAADPP si CJ Cluj nu sunt o optiune a proiectantului din cadrul consortiului SC DAMAR SRL, ci o obligativitate impusa de STAS-urile si Normativele in vigoare.

6 - RAADPP si CJ Cluj incearca sa impuna proiectantului solutii tehnice care incalca standardele si normativele in vigoare, singurul argument fiind respectarea solutiei din DALI (care are caracter estimativ, de studiu).

Reprezentantii Kiat Group sustin atrag "atentia, de aceasta data si public, asupra restrictiilor la proiectare impuse de RAADPP si CJ Cluj, care nu trateaza solutia optima din punct de vedere tehnic si economic a investitiei, incalcand astfel principiul gestionarii eficiente a banului public. Nu dorim ca deciziile gresite luate de RAADPP si CJ Cluj sa se rasfranga asupra calitatii si garantiei lucrarilor executate si implicit sa transfere raspunderea asupra proiectantului.

Avand alte exemple din judetul Cluj, unde ca urmare a problemelor aparute dupa executie, raspunderea este transferata asupra proiectantului, nu suntem de acord sa intocmim proiecte si sa executam lucrari care nu respecta Stas-urile si Normativele in vigoare".

Societatea turca prtecizeaza ca RAADPP si CJ Cluj doresc sa "impuna o solutie tehnica proiectantului, fara sa isi asume raspunderea in mod ferm si in scris".

Vicepresedintele CJ Cluj, Alexandru Coroian, a precizat ca asocierea condusa de Kiat nu a reusit in sase luni sa prezinte un proiect pentru drumurile predate si ca acest contract ar putea fi reziliat, daca specialistii nu avizeaza proiectele depuse ultima data de castigatorii licitatiei din 2011.

 

Au incercat turcii de la Kiat sa il insele pe Alin Tise?

Comentarii Facebook