Judecatorul Gheorghe Buta, de la Curtea de Apel Cluj, implicat in dosarul "manipularea Bursei" alaturi de Gicu Gansca


Fostul judecator Gheorghe Buta, de la Curtea de Apel Cluj, este acuzat de procurori ca ar fi implicat, prin fiul sau, in scandalul de manipulare a Bursei. In acest dosar, a mai fost trimis in judecata miliardarul clujean, Gicu Gansca, dar si Rares Nilas, seful BT Securities, si alti trei brokeri.


Paul George Buta, fiul fostului judecator Gheorghe Buta, dar si sotia acestuia, Mariana Buta, notar public, au fost audiati de catre procurorii clujeni in dosarul de manipulare a bursei in cazul ACI Bistrita.

 

Potrivit Evz.ro, judecatorul Buta s-a pensionat inexplicabil in 1 iulie 2010, desi atunci se vorbea ca ar putea deveni urmatorul ministru al Justitiei. Magistratul a mai ocupat si functia de presedinte al Curtii de Apel Cluj si membru in CSM.

Surse judiciare mentioneaza faptul ca procurorii DNA Cluj sunt sesizati in aceasta cauza si verifica posibila implicare a judecatorului Buta in acest dosar de manipulare a Bursei de Valori Bucuresti, existand suspiciuni ca omul de afaceri Gicu Gansca a incercat sa isi cumpere "linistea" la Curtea de Apel Cluj, unde se va judeca acest dosar.

In rechizitoriul din acest dosar se arata ca fiul judecatorului a cumparat, in 18 februarie, 340.145 actiuni de la societatea ACI Bistrita. Pentru 200.220 de actiuni, Paul George Buta a motivat ca a platit 150.168 lei, bani pe care i-a imprumutat de la mama lui, Mariana Buta.

Procurorii sustin ca dupa numai cateva zile de la tranzactie, din contul lui Gicu Gansca a fost virata exact aceeasi suma in contul notarului public Mariana Buta. Astfel, anchetatorii au motive sa banuiasca faptul ca fiul judecatorului a primit gratuit cele 200.220 de actiuni ale firmei ACI Bistrita, care au fost platite de miliardarul clujean.

Procurorii DIICOT au mai constatat faptul ca banii au fost virati in contul lui Paul George Buta din cel al lui Octavian Canja, fratele judecatorului Buta.

Toata tranzactia s-a facut cu ajutorul BT Secruties si a directorului ACI Bistrita. Cele 340.145 actiuni au fost scoase la vanzare la ora 11.09 la pretul de 0,76 lei/actiune, iar cinci minute mai tarziu BT Securities a emis un ordin prin care George Buta cumpara 200.220 actiuni, iar, dupa alte cateva minute, altul prin care Gicu Gansca achizitiona restul de 139.925 actiuni.

Procurorii DIICOT sustin ca directorul ACI Bistrita, Ioan Blaga, ii inapoia lui Gicu Gansca o parte din bani, pentru ca actiunile erau cumparate deja mult mai ieftin, anterior, cand au fost semnate contractele de vanzare-cumparare.

Judecatorul Gheoghe Buta a declarat ca fiul lui este nevinovat, dar a recunosctul faptul ca s-a ocupat de tranzactii la Bursa.

"A vrut sa se ocupe de afaceri si de Bursa. A esuat si a ales sa faca ceea ce a invatat, avocatura. E absurd sa se spuna ca m-as fi implicat in dosare. Ei pot spune orice, dar eu va spun ca nimic nu este adevarat. Au vrut sa cumpere mai multe actiuni si nu s-a putut, asa ca a restituit diferenta de bani. Daca as fi avut cea mai mica banuiala ca se manipuleaza Bursa nu l-as fi lasat pe fiul meu sa se implice. S-au facut verificari si paraverificari de conturi, iar familia mea a dat explicatii", a spus magistratul.

Gheorghe Buta a recunoscut ca il cunoaste pe Ioan Blaga, directorul firmei ACI Bistrita, cu care s-a intalnit la Bursa.

Comentarii Facebook