Iosif Pop, președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca, și-a demolat casa fentând legea

 

Iosif Pop, președintele Consiliului Civic Local Cluj-Napoca, a reușit să își demoleze casa, fentând legea, fără a avea autorizație pentru acest lucru.  

 

Pop a obținut autorizația de construire 1706/2016, care se referă la construire garaj, refacere împrejmuire, extindere și mansardare construcție, refacere învelitoare. Este vorba despre o casă situată pe strada Ady Endre 23, din cartierul Andrei Mureșanu, din Cluj-Napoca. Cu autorizația în mână, Iosif Pop a trecut la demolarea întregii construcții. ”După ce au demolat totul s-au apucat să toarne fundații”, spune unul dintre vecinii lui Pop.

 

Iosif Pop este președintele Consiului Civic Local Cluj-Napoca, adică reprezentantul societății civile, consultat de Primăria Cluj-Napoca în probleme importante de urbanism. 

 

Un arhitect de renume clujen, a declarat că, în acest caz, Iosif Pop avea nevoie de autorizație de desființare a construcției existente.

 

Cum această autorizație de desființare nu există, Iosif Pop s-ar putea face vinovat de încălcarea articolului 24 din Legea 50/1991, a construcțiilor publice, care pedepsește cu cu amendă de la 1.000 de lei la 5.000 de lei, executarea, fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, a lucrărilor prevăzute de prezenta lege.

 

La fața locului, vechea casă a dispărut cu totul sub cupa excavatoarelor. Nu a mai rămas nici măcar o cărămidă la locului ei, fapt ce demonstrează, fără dubiu, că așa zisele lucrări de extindere nu există și că adevăratul scop este construirea unui imobil de la zero. Așa se explică și fundațiile săpate în urmă cu trei zile și umplute în cursul zilei de luni cu beton.

 

Tehnica este de fentare a regulamentului de urbanism, caz foarte des întâlnit în Cluj Napoca. ”Dacă imobilul ar fi fost construit de la zero, pe un teren liber de alte construcții, atunci ar fi trebuie să se respecte limita de trei metri față de proprietatea vecină. Cum frontul la stradă este de 14.8 metri, noua construcție ar fi trebuie să aibă 8.8 metri lățime. În cazul așa zisei extinderi, în fapt o construcție de la zero, noul imobil poate fi construit pe limitele vechi ale casei demolate. Și așa se obține o suprafață construită mult mai mare”, explică arhitectul.

 

Iosif Pop a replicat că ”la fața locului mai există un zid, din fundația veche, situat în pământ”. ”Și acest zid credem ca va fi indepărtat prin dispoziție a arhitectului deoarece nu este unul rezistent. Nu înțeleg de ce se face atâta tevatură deoarece rămâne aceiași construcție pe același perimetru. Este autorizație de demolare din moment ce este autorizație de extindere. Arhitectul a făcut o constatare la fundație din față a casei și nu ține. Demolarea este implicită și este doar parțială”, a spus Iosif Pop, care a trebuit să recunoască, în cele din urmă, că a demolat întreaga casă, deși nu avea autorizație de demolare. Acesta a mai precizat că arhitectul lui a ales această soluție deoarece a vrut să construiască un planșeu unitar peste toate cele trei corpuri de clădire.

Comentarii Facebook