Ioan Bene, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

 

Omul de afaceri clujean, Ioan Bene, a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București sub acuzația de evaziune fiscală, spălarea banilor și delapidare.

 

Alături de Ioan Bene, au fost trimiși în judecată Bogdan Constantin Preda, Dragoș Andrei, Sorin Sima și Alexandru Vacusta, pentru săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, delapidare și influențarea declarațiilor.

 

Conform Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, la data de 11 august 2008, în calitate de persoană care controla societatea BB I. SRL, Ioan Bene a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC A.G.T SRL (unde administrator era Bogdan Constantin Preda), având ca obiect un imobil inexistent, în baza căruia s-a emis o factură fiscală în valoare de 55.663.939 lei, care a fost înregistrată în contabilitatea SC BB I. SRL.

 

Procurorii susțin că acea factură reprezenta o cheltuială fictivă, în scopul deducerii, în mod ilegal, a TVA în cuantum de 8.887.519 lei (echivalentul a 2.479.000 euro).

 

De asemenea, în perioada octombrie 2008 — martie 2009, Bogdan Constantin Preda a dobândit suma de 4.219.000 lei provenind din infracțiunea de evaziune fiscală la care efectuase actele de complicitate, în favoarea lui Ioan Bene, prin retragerea acesteia în numerar din conturile bancare ale SC A.G.T. SRL și SC M. 92 U. SRL, în care fusese transferată, prin folosirea unor borderouri de achiziții fictive și contracte de împrumut fictive, mascând astfel proveniența ilicită a sumei respective.

 

Bogdan Constantin Preda a fost sprijinit de Dragoș Andrei, care a dispus, prin intermediul altor persoane, retragerea în numerar a sumei de 1.314.000 lei, scrie agerpres.ro.

 

Sorin Sima, în calitate de administrator al SC M. 92 U. SRL, la diferite intervale de timp și în baza aceleiași rezoluții infracționale, direct sau prin intermediul unei alte persoane, și-a însușit din conturile societății deschise la Raiffeisen Bank suma totală de 5.385.805 lei, prin retragerea sumelor cu titlu de ”restituire creditare societate”, în baza unor contracte de împrumut fictive.

 

Alexandru Vascuta este acuzat că, la data de 2 iulie 2015, pe când se afla în sediul Poliției Sector 4 București — Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, a încercat să-l determine pe un alt inculpat cercetat în aceeași cauză să dea declarații mincinoase.

 

Ioan Bene a mai fost condamnat în luna mai 2016 la trei ani și zece luni închisoare cu executare, în dosarul lui Horia Uioreanu, fostul președinte al Consiliului Județean Cluj.

 

Decizia din ultimul dosar nu este definitivă.

 

Comentarii Facebook