Medicii de la Institutul Inimii din Cluj mai pot opera doar patru zile, din cauza stocului redus de heparina

Institutul Inimii Nicolae Stancioiu din Cluj mai are in stoc doar 250 de doze de heparina sodica, un anticoagulant folosit in operatii, care ajung pentru cele mult patru zile.

 

Profesorul Mircea Barsan, seful Clinicii de Chirurgie Cardiaca din cadrul Institutului, a declarat pentru StirideCluj.ro ca interventiile chirurgicale se desfasoara deocamdata conform programarilor, dar acest lucru va tine doar cateva zile. "Mai avem pe stoc 250 de doze. Depinde de urgente cat timp ne vor ajunge, dar cand vom fi pe la 100 de doze va trebui sa ne oprim, sa pastram aceasta cantitate pentru siguranta", a precizat Barsan.

 

El spune ca heparina sodica se foloseste in 90 la suta dintre interventiile chirurgicale si ca sunt necesare 10 doze pentru fiecare operatie. "Deci ne mai ajunge pentru 15 bolnavi, in conditiile in care zilnic se fac 3-4 interventii", a spus Barsan.

 

Profesorul clujean a declarat ca Ministerul Sanatatii a fost informat in urma cu doua saptamani de epuizarea stocurilor, dar ca inca nu s-a luat nicio masura.

 

Heparina nu se mai gaseste pentru ca singura companie care importa acest medicament a dublat pretul. Din cauza acestui lucru, in acest an nu s-au mai achizitionat doze de heparina. Ministrul Sanatatii Cseke Attila a declarat ieri ca a cerut companiei nationale Unifarm sa rezolve cat se poate de repede problema aprovizionarii cu heparina a spitalelor.

Comentarii Facebook