Înmatriculările mașinilor second-hand, blocate de timbrul de mediu


Automobilele second-hand și cele transferate de la companiile de leasing nu mai pot fi înmatriculate pentru că autoritățile cer dovada plății unei taze anterioare. Reprezentanții ANAF nu au însă o evidență nominală a acestor plăți din anii precedenți.

"Prin textul de lege privind timbrul de mediu nu se poate colecta taxa în vederea înmatriculării pentru că nu se poate lua uşor adeverinţa privind plăţile pentru taxele anterioare, deci înmatriculările sunt blocate. Am luat legătura cu autorităţile, ANAF, Administraţia Fondului de Mediu şi Ministerul Mediului, însă cu toată voinţa acestor instituţii, ANAF nu are o evidenţă din punct de vedere tehnic a încasărilor anterioare şi astfel se blochează procedura de înmatriculare", a declarat marţi, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul general al Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Adriana Ahciarliu, informează Mediafax.

Aceasta a evidențiat faptul că fiecare intituție în parte cu care asociația a intrat în contact susține că nu este cea decidentă în această situație.

Directorul ANAf, Ion Busuioc, a precizat că nu este responsabilitatea instituției pe care o reprezintă de a soluționa această problemă și nu se face vinovată de acest impediment, Fiscul neavând obligația de gestionare a plăților anterioare, ci doar de colectare.

"Culpa nu aparţine ANAF pentru că legislaţia în timp nu a instituit obligaţia ca ANAF să înregistreze aceste plăţi, ci să încaseze prin trezorerii. Deci n-am avut obligaţia de administrare, iar contribuabilii nu au fost obligaţi să depună declaraţii că au efectuat acele plăţi, ci sumele s-au vărsat într-un cont comun, fiind taxe nenominale, deci nu ştim cine a plătit pentru taxa auto", a spus Busuioc.



Comentarii Facebook