Imagini din fostul cartier Sinuța, actualul Zorilor. Cum arăta strada Observatorului și de unde se trage numele - FOTO

 

Centrul Clujului era legat la jumătatea veacului trecut de cartierul Sinuta, actualul Zorilor, de autobuzul 6, un TV-2 U varianta urbană. 

 

Autobuzul urca pe strada Republicii și ajungea în strada Observatorului, pe lângă căminul 17 și trecând pe lângă fostul Centru de calcul.

 

CARTIERUL SINUȚA

 

În urmă cu vreo jumătate de secol, pe locul actualului cartier Zorilor, la periferia orașului, se întindea un alt cartier: cartierul Sinuta. Din Calea Turzii, spre est, se desprindea strada Observatorului, mergând până la dealul ce mărginește depresiunea Mănăşturului. Numele străzii se datorează Observatorului Astronomic construit la intersecția ei, cu strada Republicii, între 1921-1932. Acum, amintirea lui o mai păstrează doar numele străzii și imaginile fotografice. În locul său, se înalță edificiul impunător în care funcționase înainte de 1989 Institutul de Calcul. Azi clădirea e ocupată vremelnic de ”Sigma Shopping Center”.

 

Cartierul Sinuța era alcătuit din case înconjurate de grădini și de pomi fructiferi, străbătut fiind de ulițe nepavate cu statut de străzi și cu nume ce duc cu gândul la simbioza dintre Univers și Natură, precum Zorilor, Luceafarului, Lunii, Pajistii, Mestecenilor, Castanilor, Cireșilor, Caisului, Viilor etc. Sigur, nu lipsea strada care dăduse numele cartierului: strada Sinuta.

 

Faima locuitorilor din cartierul Sinuta, nu era cu nimic mai prejos decât cea a mănășturenilor cu care se învecinau. În localurile sau la balurile Clujului primei decade a secolului XX, temuți erau bătăușii din cartierul Sinuta, asemeni cuțitarilor din Mănăștur. Dar cum nimic nu este veșnic, și aceștia - odată cu cartierul Sinuta –, au pierit sub valul uitării și al schimbărilor generat de trecerea timpului”, a explicat Ioan Ciorca, unul dintre autorii volumului „Povești despre Cluj III”.

 

Observatorul astronomic a fost mutat în cele din urmă de pe strada Observatorului pe strada Cireșilor, tot din cartierul Sinuta, actualmente Zorilor. În locul Observatorului a fost ridicată clădirea în care a funcționat IEIA. Treptat, pe strada Observatorului au apărut blocurile comuniste și numele cartierului a fost schimbat în Zorilor. 

 

Foto: Observatorul Astronomic (cartierul Sinuta) care a dat numele străzii ce s-a menținut până în ziua de azi

 

Cartea  „Povești despre Cluj III” va fi lansată de Asociația Vechiul Cluj miercuri, 15 noiembrie 2017, ora 18.00.

 

Comentarii Facebook