Miercuri 24 Aprilie

Ilie Humita, salvamontistul care a murit in Cheile Turzii, pe creasta Sansil, nu s-a asigurat corespunzator in momentul ascensiunii

Salvamontistul Ilie Humita, care a murit sambata in Cheile Turzii, a comis doua erori grave, care i-au fost fatale. Tanarul de 23 de ani facea sambata inspectia unui traseu de alpinism pe creasta Sansil, in pregatirea memorialului Misi Szalma.

 

Ilie Humita se afla in zona Sansil, din Cheile Turzii, impreuna cu mai multi colegi de la Serviciul de Salvamont Cluj. El a abordat un traseu de pe creasta si a urcat fara a egaliza coarda folosita si la un capat nu a facut un nod care, in cazul in care ar fi cazut, s-ar fi blocat in inelul de siguranta.

 

"Din discutiile avute cu salvamontistii, cu colegii victimei, a rezultat ca tanarul a comis doua erori grave. Prima ar fi ca nu a impartit coarda in doua si nu a egalizat-o, iar a doua ca nu a facut un nod la capat, care in momentul in care a cazut s-ar fi oprit in spit, un inel prin care este trecuta coarda. Fara acest nod, coarda nu s-a mai oprit si victima a cazut de la inaltime", a declarat seful de post din comuna Mihai Viteazu, Vasile Capata.

Victima s-a lovit in cadere de stanci si a aterizat pe grohotis, suferind rani atat la cap cat si la coloana.

"Interventia in zona s-a facut cu mai multe echipaje de la SMURD, conduse de doctorul Raed Arafat. A fost trimis si elicopterul SMURD de la Targu Mures, dar dupa ce a fost resuscitat timp de 20 de minute, nu s-a mai putut face nimic. Ranile suferite, la cap si la coloana au fost prea grave si s-a consemnat decesul", a declarat pentru Stiri de Cluj locotenentul Andrei Biris, purtatorul de cuvant al ISU Cluj.

 

Echipa de salvamontisti care inspecta traseele din Cheile Turzii pregatea memorialul Misi Salma, care urmeaza sa aiba loc in perioada 17-18 septembrie, cand alpinistii din toata tara se aduna la Cluj pentru a-l cinsti pe antrenorul care a murit in urma cu 40 de ani intr-o avalansa din Muntii Fagaras.

 

Ilie Humita avea 23 de ani si era originar din Hunedoara, dar in Cluj-Napoca locuia intr-un camin din campusul universitar Hasdeu.

 

Foto: Eugen Olariu

Comentarii Facebook