EXCLUSIV - La Cluj, testele pentru diagnosticarea gripei AH1N1 se fac doar pentru cazurile grave

La Clinica de Boli Infectioase din Cluj-Napoca doar cazurile grave, gravidele si copiii sunt testati pentru diagnosticarea gripei AH1N1. La externare, pe fisa pecientilor se scrie gripa cu virus necunoscut.

 

In acest moment, toate cele trei sectii ale Spitalului Clinic de Boli Infectioase din Cluj-Napoca sunt pline. Aproximativ 70 de persoane care prezinta simptomele caracteristice gripei: dureri musculare, dureri de cap sau febra sunt internate. Nu toti sunt testati pentru a se vedea clar daca sunt infestati cu virusul AH1N1.

 

Directorul adj al DSP Mihai Moisescu-Goia spune ca  testarea a fost restrictionata din motive financiare,  intrucat cheltuielile sunt mari atat cu prelevarea probelor, cat si cu trimiterea acestora la Institutul Cantacuzino din Bucuresti. Mai exact, o singura proba costa 150 de lei, la care se adauga si transportul.

 

Astfel, in momentul da fata  testarile sunt facute doar pentru cazurile grave, gravide si copii. Restul sunt tratati cu Tamiflu, tratamentul standard pentru cazurile de gripa obisnuita, dar care este folosit si in cazul gripei AH1N1.

 

Avalansa de cazuri a ingreunat activitatea personalului medical. Sunt zile in care in ambulatoriu se prezinta in jur de 130 - 150 de persoane, astfel ca personalul a fost suplimentat. Acum lucreaza un medic, un rezident si doua asistente. Exista insa discutii la nivelul conducerii Spitalului de Boli Infectioase sa se mai introduca linie de garda pentru a face fata numarului mare de cazuri.

In momentul de fata in judetul Cluj sunt aproximativ o suta de cazuri de gripa confirmate, dintre care 74 de AH1N1.

Repezentantii DSP le recomanda oamenilor sa se vaccineze si ii asigura ca vaccinul este sigur.

Comentarii Facebook