Fratii Aschilean au incercat sa "ingroape" Sala Polivalenta, dar judecatorii clujeni le-au dat peste nas


Fratii Aschilean prin firma lor, ACI, au incercat sa blocheze la Tribunalul Comercial Cluj lucrarile la Sala Polivalenta, dar judecatorii nu le-au dat castig de cauza.

Magistratii de la Tribunalul Comercial au stabilit ca lucrarile la noua Sala Polivalenta nu pot fi blocate si Primaria Cluj-Napoca poate continua proiectul, care a fost atribuit asocierii conduse de firma CON-A.

Societatea ACI a solicitat in instanta sa fie anulat contractul adjudecat de firma sibiana CON-A si lucrarile sa fie suspendate pana cand se da o solutie.

Judecarea cauzei la Tribunalul Comercial Cluj s-a facut in urma cu cateva zile, dar sentinta nu a fost pronuntata decat vineri, 16 septembrie. Solicitarea de suspendare a lucrarilor are un motiv clar: proiectul este si asa destul de avansat si nu mai poate fi oprit.

Tribunalul Comercial a judecat constatarea nulitatii contractului de achizitie publica, dar in paralel mai este pe rol un proces, la sectia de concencios a Tribunalului Cluj, prin care se cere constatarea nulitati licitatiei de adjudecare a proiectului de construire a Salii Polivalente. Primaria a castigat initial acest proces si a dat drumul la proiect, dar Curtea de Apel Cluj a casat sentinta si procesul se rejudeca.

Aparatorii firmei ACI, detinuta de fratii Aschilean, au sustinut in fata instantei ca lucrarea nu ar fi trebuit sa fie adjudecata pana cand nu se termina procesul pe fond.

Raspunsul Primariei a fost cat se poate de dur: "CON-A s-a angajat ca realizeaza Sala Polivalenta cu 51 de milioane de lei, iar ACI cu aproape 92 de milioane de lei. Este o diferenta mare si ACI are interese care trec dincolo de cele ale cetatenilor".

Fratii Aschilean s-au obisnuit sa obtina contracte cu statul, de la Primaria Cluj-Napoca, unde au castigat proiectul de reabilitare a Parcului Central si a cladirii cazioului, si pana la Consiliul Judetean, unde Alin Tise le-a dat pe mana contractul "gras" de construire a stadionului Cluj Arena, in valoare de 36 de milioane de euro, plus TVA.

Firma ACI ar fi vrut "sa puna mana" si pe contractul de construire a Salii Polivalente, dar pretul oferit a fost exagerat de mare, a considerat comisia de licitatie din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

Licitatia a avut loc in 19 noiembrie 2010, iar ofertele depuse in termen au apartinut CON-A - 50.926.063,83 lei fara TVA, DAPORA - 88.273.678,21 lei fara TVA, respectiv ACI - 91.874.820 lei fara TVA.

Fratii Aschilean au "ars mocnit" imediat dupa pierderea acestei licitatii si in cele din urma s-au adresat instantei in incercarea de a bloca proiectul si de a reface licitatia. Motivul invocat a fost acela ca firma CON-A a oferit un pret "imposibil" de respectat, care nu acopera costurile de constructie.

 

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au mentionat inca din momentul atacarii licitatiei in instanta ca pretul cel mai mic a fost principalul criteriu de atribuire a contractului, iar prin caietul de sarcini valoarea estimativa a lucrarii a fost stabilita intre 52.580.000 de lei si 105.159.876 de lei, fara TVA

 

Vezi si...

Sala Polivalenta Cluj va fi construita de firma Con-A! VEZI care au fost ofertele

Comentarii Facebook